Рецептата за този вкусен дроб имам от приятелка. Веднъж
хапвахме в тях на гости и много ми хареса. Оттогава го приготвям вече 3-4 пъти,
като само веднъж го изпуснах при печене и стана по-сух. Тънкостта е да се улучи
точното време на печене, спрямо дебелината на парчетата дроб. Не се изкисва, не
се маринова.
Разрязвам с дебелина около 1,5-2 см и пека на 200 градуса,
на средна скара, за около 20 минути, като на 10-та минута обръщам с вилица дроба. Спрямо силата на фурната, времето на
печене варира, затова следите. Не трябва да се препича, иначе ще стане сух и
твърд.
Рецептата е много семпла.
За 3 порции са напълно достатъчни:
* 600 г свински дроб
* сол и черен пипер на вкус
* около 20 г галета за овалване
* олио или зехтин за
поръсване преди печене
Дробът се нарязва на парчета с дебелина 1,5-2 см, поръсва се
с черен пипер, овалва се в галета и се подрежда в тава за печене покрита с
хартия за печене. Поръсва се със зехтин или олио, както е показано на снимката.
Пече се в загрята на 200 градуса фурна, на средна скара, за
около 10 минути. Изважда се, обръща се с вилица и се слага за още 8-10 минути във фурната.
Още горещ се поръсва със сол.
Сервира се с резени лимон. Дробът обича много лимонов сок.
Няма коментари:
Публикуване на коментар