петък, 7 юни 2019 г.

Паниран свински дроб на фурна




Рецептата за този вкусен дроб имам от приятелка. Веднъж хапвахме в тях на гости и много ми хареса. Оттогава го приготвям вече 3-4 пъти, като само веднъж го изпуснах при печене и стана по-сух. Тънкостта е да се улучи точното време на печене, спрямо дебелината на парчетата дроб. Не се изкисва, не се маринова.
Разрязвам с дебелина около 1,5-2 см и пека на 200 градуса, на средна скара, за около 20 минути. Спрямо силата на фурната, времето на печене варира, затова следите. Не трябва да се препича, иначе ще стане сух и твърд. След 12-15 минута проверявам като рязрязвам парче дроб. Вътре трябва да е изпечено и сочно.

Рецептата е много семпла.
За 3 порции са напълно достатъчни:
* 600 г свински дроб
* сол и черен пипер на вкус
* около 20 г галета за овалване
* олио или зехтин  за поръсване преди печене


Дробът се нарязва на парчета с дебелина 1,5-2 см, поръсва се с черен пипер, овалва се в галета и се подрежда в тава за печене покрита с хартия за печене. Поръсва се със зехтин или олио, както е показано на снимката.
Пече се в загрята на 200 градуса фурна, на средна скара, за около 20 минути.
Още горещ се поръсва със сол.
Сервира се с резени лимон. Дробът обича много лимонов сок.




Няма коментари: