сряда, 2 октомври 2019 г.

Меки хлебчета с кебап



Един вариант за сервиране на кебап в хлебчета.
Рецептата за хлебчетата е взаимствана от този сайт: /pain-kebab-maison-extra-moelleux/
По рецепта се ползва фин грис, но аз купих какъвто намерих в магазина. В случая - обикновен пшеничен грис, който е по-едър, но тестото и с него стана много мекичко, а питките вкусни.

Меки хлебчета с кебап


* 350 г брашно тип 400
* 150 г пшеничен грис
* 10 г прясна мая
* 1 равна с.л. сол
* 125 мл топло прясно мляко
* 175 мл хладка вода

Тестото за хлебчетата може да се омеси в хлебопекарна на програма тесто и да се остави да втаса в нея. Продуктите се слагат в описания ред в хлебопекарната, като водата се добавя на порции, докато бърка хлебопекарната и докато се получи меко неполепващо тесто.
При ръчно месене се смесват брашното, солта и гриса. В топлото мляко се натрошава маята, добавя се към сухата смес и се разбърква. На порции се добавя водата и се замесва меко тесто.
Тестото се поставя в купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да втаса 1 час.

Готовото тесто се разделя на 6 еднакви части и се оформя на топки. Върху поръсен плот с грис се разточва всяка топка на малка питка с дебелина около 1 см.
Подреждат се в тава покрита с хартия за печене и се оставят да втасат 30 минути. По желание се намазват със зехтин и се пекат за около 15-20 минути на 200 градуса, или за същото време във фурна, с долно включен вентилатор, на средна скара и температура 180 градуса.

След като са готови се изваждат и се оставят да се охладят. Срязват се на две хлебчетатаа, с нож се прави прорез да се отворят половинките и се пълнят с желаната плънка. Може след това да се запекат във фурната с пълнежа за 10-15 минути. Стават с леко хрупкава коричка, топъл пълнеж и са много вкусни с млечен сос.

Не всички джобчета при мен бяха образували кухина вътре и след като ги разрязох на две, много лесно с нож направих прорези и ги напълних.

Общо излязоха 12 половинки хлебчета, а за пълнеж продуктите, които сложих са:
* 500 г свинско месо нарязано на късчета и овкусено със сол, червен сладък пипер, черен пипер, щипка кимион.
* пиперки върхари - 2 зелени, 1 червена, 1 оранжева
* 1/2 глава червен лук
* 1 голяма кисела краставичка
* 100 г чедър
* 50 г краве кашкавал
* 1 малък червен домат
* 1 малък жълт домат

* млечен сос от 300 г гъсто кисело мляко, малко пресен лимонов сок, щипка черен пипер, сол, сумак, няколко капки зехтин.

Месото изпекох на сух тиган за 4-5 минути, а останалите продукти сложих сурови в джобчетата. Добавих малко сос в пълнежа, кашкавал и ги запекох за около 15 минути преди сервиране.
Разбира се, пълнежът е пожелание и може да се импровизира.



1 коментар:

Сончето каза...

Изби рибата с тези хлебчета! Цветни, интересни и вкусни даже през екрана! Целувки!