сряда, 2 октомври 2019 г.

Печен свински джолан с канела и грозде



Казват за Найджъл Слейтър, че е готвач аматьор. Храната, която приготвя, е леко недодялана, домашна храна. Писател, автор, телевизионен водещ, над 20 години списва колонка в списание "The Observer", посветена на храната и кулинарията.
24kitchen.bg/chefs/naydzal-sleytar

Попаднах на тази вкусна рецепта в един сайт - nigel-slater-autumn-recipes, където в категория затоплящи есенни рецепти на Найджъл Слейтър си харесах това вкусно джоланче с грозде.
Признавам си, с недоверие подходих, но ме привлече различният вкус и ми беше любопитно да опитам, какво в крайна сметка ще се получи, когато съчетая свинско месо с грозде, джинджифил, канела, мед... чесън и лук...

Резултатът е много вкусен. Силни нотки на подправките не се усещат, както първоначално си мислех, че ще се получи. Така добре балансирано сосче и толкова вкусно, че ти идва да си топваш хлебче отново и отново. А месцето... то се разпада. И на финал, съчетано с картофено пюре, е просто наистина есенна и затопляща вкусотия. Тъкмо за предстоящите хладни дни.
Ако искате да опитате нещо различно, пробвайте. Обещавам да ви хареса.
С малки добавки от мен, ето и рецептата:

Печено свинско джоланче с грозде



* 1 свински джолан (1,2-1,3 кг)
* 3-4 с.л. зехтин + още 2 за намазване на джолана
* 1 и 1/2 ч.л. сол
* 1 равна ч.л. пипер меланж (или черен пипер)

* 3 скилидки чесън
* 1 голяма глава лук
* 2-3 лъжици нарязани стъбла прясна целина
* пресен джинджифил (парченце около 2х2 см)
* 1/2 ч.л. лют пипер на люспи (ако имате домашен червен сладък пипер, който сте изсушили на цели чушки, сложете и 1 лъжица нарязан на ситно сладък червен пипер)
* 1 равна ч.л. сладък червен пипер
* 1/2 ч.л. канела (сложих наполовина количеството и за моя вкус е точно)
* 1 с.л. мед
* 300 мл вода
* 200 г червено грозде

За гарниране:
* нарязан магданоз
* по желание няколко нарязани ядки шамфъстък
* картофено пюре


Джоланчето се намазва с 2 супени лъжици зехтин. Натрива се със солта и пипера и се запържва в останалия загрят зехтин в тиган от всички страни. /може да ползвате и друга мазнина/
Премества се в тава за печене.
В същия тиган се задушават нарязаните лук, чесън, джинджифил, стъбла целина, за около 2-3 минути. Добавят се подправките - червен пипер, лют пипер, канела, разбърква се сместа, добавя се водата, 1 супена лъжица мед и половината грозде. Сместа се оставя да заври и се изсипва при джоланчето в тавата.
Покрива се с фолио или капак и се пече на 200 градуса около час и половина. Маха се фолиото и джоланът се пече около 30-40 минути на същата температура, като периодично се полива със сосчето от тавата.
10-15 минути преди да се извади се добавя и останалото грозде в тавата.
/Проверявайте с вилица, месото трябва лесно да се отделя от коста. При нужда печете по-дълго време).
Готовото джоланче се оставя да почива 15-20 минути, след което се сервира на порции върху картофено пюре, полято със соса от тавичката и гарнирано по желание с нарязан магданоз и шамфъстък.




1 коментар:

Сончето каза...

Чудесно джоланче, Дари! След заглавието, очаквах няколко зрънца грозде, а то една десертна порция, но съм убедена, че ще е много вкусно!Таман при нас сега му е времето на това грозде, ще си запазя някоя чепка за това джоланче. Целувки!