* 800 г свински бут
* 1/2 ч.л. сол
* 1/2 ч.л. черен пипер
* 3-4 с.л. зехтин + 1 с.л. краве масло
* 250 г гъби
* 1 средно голяма глава лук
* 2 скилидки чесън
* 1 ч.л. червен пипер
* 1/2 ч.л. лют червен пипер
* 1/2 ч.л. черен пипер
* 1/4 ч.л. канела
* 1 ч.л. мед
* 1 ч.л. риган (сух)
* сол на вкус (аз добавих още 1/2 ч.л.) в зависимост солеността на маслините.
* 100 г натурални маслини
* 150 мл сметана за готвене
* 100 мл вино розе
* 100 мл вода
По желание:
* магданоз за поръсване
* картофено пюре при сервиране
Месото се нарязва на филета (дебели около 2 см), подправя се с черен пипер и сол и се запечатва в сух тиган за около 2-3 минути от всяка страна.
Зехтинът и маслото се загряват и се задушават лукът и чесънът. Добавят се нарязаните гъби на кубчета, запържват се, добавят се всички подправки, виното и водата. Разбърква се сместа, оставя се на котлона, докато заври и след това се изсипва в тавичка за печене. Добавят се сметаната и маслините, разбърква се, а отгоре се подрежда запечатаното месо.
Тавичката се покрива с капак или фолио и ястието се пече в загрята на 200 градуса фурна, на средна скара, за 1 час. Маха се фолиото и се запича за около 15 минути.
Месото се сервира по желание върху картофено пюре и поръсено с магданоз.
3 коментара:
OMG, какви изкушаващи снимки! Даре, притесни ме рано на закуска, да мисля за обяда. Поздрави!
Катенце, точно по закуска мисля и аз, какво да хапваме през деня :)
И това ястие е чудно!
Публикуване на коментар