вторник, 12 ноември 2019 г.

Маниса кебап/ Manisa kebabi



Под това име попаднах на два вида кебап. Едното предложение, което по-често се среща, е за кебап от агнешко месо, оформено на кебапчета и изпечено на жар, сервирано върху хляб тип пиде, който е нарязан на кубчета и полято с доматен сос, кисело мляко и сгорещено масло. Тъй като повечето кебапи в турската кухня съдържат почти едни и същи съставки, но се сервират по различен начин, а аз кебап поднесен с хляб, доматен сос и кисело мляко съм правила много, затова се спрях на втория вариант на Маниса кебап, а именно - Кебап завит в палачинка, полят със сос бешамел и запечен с кашкавал.
И тук имаше два варианта - единият беше за запечени с кашкавал пълнени палачинки в доматен сос и запечени пълнени палачинки с кашкавал, но със сос бешамел. Избрах бешамела :)

Като количество направих доста палачинки, понеже имахме и гости, та ще опиша рецептата за 14 броя пълнени палачинки, а вие ако решите да опитате, може да намалите грамажите.

Относно палачинките, не ползвах продуктите посочени в рецептите, тъй като отдавна си имам изпитана рецепта и тя е на Иван от вкусния му блог: Добър апетит с Пейч. Не се налага да налучквам гъстота, всичко е точно измерено и палачинките са винаги перфектни. От посочената доза излязоха 14 палачинки.


За палачинките:
* 3 големи яйца
* 500 мл топло прясно мляко
* 1 ч.л. захар
* 1/3 ч.л. сол
* 3 с.л. разтопено краве масло
* 300 г бяло пшенично брашно
* 200 мл вряща вода

Разбиват се яйцата, солта и захарта с телена бъркалка. На порции се добавя топлото прясно мляко. Следва на порции пресятото брашно, като се бърка с бъркалката да няма бучици. / и да се получат малки такива, да не ви притеснява, тъй като след като се добави врящата вода, сместа ще стане гладка) Добавя се на порции врящата вода и се разбърква до еднородна смес и накрая се прибавя разтопеното краве масло.
Палачинките се пекат в загрят и намазан с мазнина тиган, като се изпичат и от двете страни.

За пълнежа:
* 700 г месо нарязано на малки хапки (агнешко, телешко, пилешко, може и свинско по бг вариант). Може също да се направят и със смляно месо.
* 1 голяма глава лук
* 50-60 мл зехтин/ или олио
* 2 домата
* 2 зелени пиперки (може и 1 червена за цвят)
* 1 ч.ч. грах
* 1 и 1/2  ч.л. сол
* 1 ч.л. черен пипер
 * 1 ч.л. червен пипер
* 1 ч.л. мащерка

Загрява се мазнината и в нея се запържва нарязаното на хапки месо до златисто. Добавят се нарязаните на ситно лук, зелена чушка, червена чушка, доматите нарязани на кубчета (може да добавите и консервирани домати) и след като омекнат зеленчуците се добавят грахът, подправките, 1 чаша вода и сместа за плънката се оставя да къкри на тих огън, докато се поизпари водата (за около 15 минути). Оставя се да се охлади.

Сместа се разпределя в средата на всяка палачинка. Палачинките се сгъват на плик стегнато обръщат се и подреждат в тава.


За бешамела:
* 60 г краве масло
* 3 пълни с.л. брашно
* 500 мл прясно мляко
* 1/2 ч.л. сол
* щипка индийско орехче
* щипка черен пипер

Кравето масло се загрява в съд с дебело дъно и в него се запържва брашното. Добавя се цялото количество прясно мляко и енергично се разбърква с бъркалка. Приготвя се на тих огън, като постоянно се разбърква, докато бешамелът се сгъсти./да се има предвид, че докато е топла сместа не е много гъста, но като се охлади се сгъстява и е идеална за намазване на палачинките)
Подправя се със сол, черен пипер и индийско орехче и се оставя да се охлади.

За поръсване на палачинките: 
* 300 г кашкавал или сирене Гауда
* нарязан на ситно магданоз при сервиране


Намазват се палачинките обилно с бешамел и се поръсват обилно с настърган кашкавал или сирене Гауда.
Пекат се в загрята фурна на средна скара, докато се разтопи кашкавалът и съвсем леко се запече /около 30 минути/.
Сервират се поръсени с магданоз.

Източник: bohca-kebabi-manisa-kebabi



4 коментара:

Сончето каза...

Отново вкусна страхотия, Дари! Нямам думи! Чудесно ясти!

Kokona каза...

Мания :))))

Iliana каза...

Невъзможна си значи! Уф... Ама пак те обичам.

vesela каза...

Леле, Дари, продължавам и днес разходката из блога ти - фантастични неща, ама не можа ли по-простички, бре:))