Ноември е, топло е, почти лятно време. Патладжани все още има на двора и търсейки идеи за готвене на този зеленчук, намерих в отметките, че съм си отбелязала този кебап, но до реализация не беше достигнал :)
Патладжанчетата ни са малки, но пък много нежни и вкусни. Ястието е ефектно и става за поднасяне и на гости.
Никак не е сложно за приготвяне, а ето и рецептата:
* 6 малки патладжана
* олио за пържене на патладжаните
* 1 голяма глава лук
* 300 г месо (агнешко, телешко, пилешко, говеждо)
* 1 зелена пиперка
* 2-3 скилидки чесън
* 1 с.л. паста от червени пиперки (вместо нея може 1 червена пиперка)
* 1 чаша смлени белени домати
* 1 ч.л. сол
* 1/2 ч.л. черен пипер
* 1/2 ч.л. лют червен пипер
* 1/2 ч.л смлян кимион
* 1 ч.л. мащерка
* 50 мл зехтин (олио)
За соса:
* 1 с.л. доматена паста (или 1/2 буркан смлени белени домати)
* 1 чаша вода
* 50 г краве масло или олио, зехтин
* сол
За украса по желание:
* кръгчета домати
* листенца босилек/мента/магданоз
Сакси кебап/ Saksi kebabi
Патладжаните се почистват от дръжките и се отрязва капаче в другия край, така че да могат да стоят изправени. Всеки патладжан се срязва на две, да се образуват две саксийки. С белачка за зеленчуци се обелва кората, да се образуват лентички. Издълбават се патладжаните, но не до дъно. Слагат се в купа пълна с подсолена вода и се оставят да престоят 30 минути. През това време се приготвя плънката.
Задушава се лукът в загрятия зехтин, докато омекне. Добавя се солта и след нея месото. Запържва се, като се разбърква периодично. Добавят се зелената пиперка нарязана на кубчета, чесънът и пастата от червени пиперки, или 1 червена пиперка нарязана на кубчета.
Следват чаша доматено пюре и подправките и накрая се прибавя 100 мл вода. Разбърква се сместа и съдът се покрива с капак и се оставя ястието да къкри на слаб огън около 10-15 минути.
Патладжаните се отцеждат и подсушават с кухненска хартия. Пържат се в загрято олио от всички страни до златисто.
Готовите патладжани се подреждат в тава за печене и се пълнят с плънката. Отгоре се поставя по едно резенче домат.
За соса: Загрява се маслото и в него се запържва доматената паста. Добавя се чаша вода и когато сместа заври се подправя със сол и се сипва в тавичката при патладжаните.
Вместо доматена паста може да добавите 1/2 буркан смлени белени домати.
Ястието се пече в загрята на 200 градуса фурна около 40 минути. Сервира се на порции с малко сос и украсено с листенца босилек, мента или магданоз.
От средата на издълбаните патладжани направих вкусна салата, която чудесно пасна на ястието.
Нарязах изрезките на кубчета и изпържих до златисто в олио. Отцедих, оставих да се охладят и смесих с 1 кофичка кисело мляко 4% масленост, 2 пълни с.л. заквасена сметана, 50 г леко запечени орехови ядки, нарязани на едро, 1/2 ч.л. сол, 1/2 ч.л. черен пипер, 2-3 стръка нарязан на ситно магданоз, 1 с.л. сумак.
Източник: Saksi kebabi
1 коментар:
Това ястие е много сАкси! Патладжани и месо: любима комбинация, а салатата - чудесен акомпанимент! Страхотна си отново, Дари! Целувки!
Публикуване на коментар