вторник, 31 март 2020 г.

Торта Сахер с малини



Интерпретация на торта Сахер с малиново сладко и дребни плодчета

Блат:
6 яйца
1 ч.л. ванилов екстракт
1 пакетче бакпулвер
щипка сол

150 г краве масло
150 г захар
150 г брашно
150 г шоколад (по избор, но според мен най-добре се получава с черен шоколад)

За намазване - бурканче сладко от малини

За глазура:
150 г шоколад
200 г неподсладена готварска сметана 30% масленост


Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци.
Жълтъците се разбиват с половината захар за около 3 минути.
Белтъците се разбиват за минута с щипка сол, добавя се на 2 порции захарта и сместа се разбива около 6 минути на твърд сняг.
Маслото се разтопява с шоколада на водна баня и се охлажда. Смесва се с разбитите белтъци при непрекъснато разбъркване с миксер. Добавят се ванилията и на порции от брашното смесено с бакпулвер.
С помощта на шпатула се смесват белтъците с шоколадовата смес на малки порции, като се разбърква в една посока сместа, за да не спадне.
Блатът се пече в покрита с хартия и намазана с масло висока форма с диаметър 22 мм. , на средна скара, с включен долен реотан с вентилатор, на 170 градуса за 50 минути. Проверява се с клечка дали блатът е изпечен.
Изважда се и се оставя напълно да се охлади.
Разрязва се на 2 части, намазва се с малиновото сладко в средата, а върху него се разпределя 1/3 от шоколадовата заливка. Отгоре тортата се залива с останалата шоколадова глазура.

За шоколадовата глазура:
Шоколадът се начупва на малки парчета в купа. Сметаната се загрява, залива се с нея шоколадът, разбърква се до хомогенна смес и се залива тортата. /Може да оставите сместа в хладилник и когато започне да стяга, да намажете тортата с нея/ Оставя се на стайна температура, да се охлади и стегне шоколадът, след което се прибира в хладилника за 4-5 часа преди консумация.


За блата може да използвате какъвто искате шоколад. Аз използвах черен шоколад с боривинки и с малини.
Тортата украсих с малини, къпини, боровинки, черен касис.



Няма коментари: