сряда, 1 април 2020 г.

Картофени кюфтета



Любими са ми тези картофени кюфтета. Мога да ги хапвам всеки ден с млечно-майонезен сос.
Правя ги по рецепта на свекърва ми и винаги ми се получават много добре.
Трикът да не се разпадат е в това, че се панират. Вместо да слагам повече яйца в сместа, аз ги отделям за панировка, а в сместа слагам само едно яйце. Добавям и малко кашкавал и са просто неустоими.


За около 26-27 броя кюфтета:
* 1 кг сварени с кората картофи/ охладени и обелени се намачкват с преса
* 250 г натрошено краве сирене
* 100 г настърган кашкавал
* 1/2 глава настърган лук
* 2-3 стръка нарязан магданоз
* 1 ч.л. сол (на вкус е солта)
* 1 ч.л. равна черен пипер
* 1 яйце


Всички продукти се смесват и объркват хубаво. Оформят се кюфтета, овалват се в смес от брашно и галета и се подреждат в тавичка.
Загрява се малко повече олио, кюфтетата се топват едно по едно в разбити яйца и се пържат и от двете страни до златисто. Олиото да идва някъде до средата на кюфтетата.
Сервират се с млечно-майонезен сос по желание.

За панировката са нужни 3-4 разбити яйца
1 чаша галета смесена с 1/2 чаша брашно



1 коментар:

vesela каза...

Много са ни любими, особено на дъщерята, правя ги по почти същия начин.