четвъртък, 2 април 2020 г.

Бюрек с дърпани кори



Рецепта:

* 350 мл вода
* 1 пълна ч.л. сол
* 500 г брашно (за предпочитане за баница или за козунаци/

* олио

* 400 г сирене

* за намазване на бюреците: по желание смесете 60 г разтопено краве масло смесено с 60 мл олио
По рецепта тази стъпка липсва, но уверявам, че бюреците са чудесни с добавена мазнина


В купа се смесват водата, солта и брашното и се замесва лепкаво тесто. /Леко трябва да е лепкаво. Все пак, ако полепва много, добавете малко брашно/ Прехвърля се върху намазан плот с олио и се меси в продължение на 10 минути. /При нужда, докато месите, намаслявайте с олио плота/
Да се има предвид, че различните видове брашна поемат различно количество вода, затова предвидете + 50 г брашно. Правила съм бюреците с екстра брашно и брашно за козунаци, като за второто се наложи да добавя още 2 пълни с.л. брашно.
Готовото тесто се разделя на 10 топчета.
Поръсва се плота с брашно и всяко топче се разточва на кръг с диаметър една педя. Намазва се отгоре хубаво с олио, сгъва се на две, на полумесец, без да се притиска и се подреждат полумесеците в поднос, покриват се с фолио за свежо съхранение и се оставят да почиват 30 минути.


Натрошава се сиренето.
Плотът се намазва хубаво с олио. Взема се един полумесец, разтваря се отново на кръг и внимателно се разтегля кората с ръце върху плота, докато се изтъни. Поръсва се със сирене. Прави се прорез от центъра към края в едната част и кората се навива във формата на триъгълник /виж клипчето тук: Бюрек
Готовите бюреци се подреждат в тава покрита с хартия за печене.
Пекат се на 200-220 градуса за около 15 минути на средна скара във фурната. След като се извадят се напръскват с вода, покриват се с кърпа и се оставят да се задушат за 10 минути.


* По желание, преди печене, намажете бюреците със смес от 60 грама разтопено краве масло смесено с 60 мл олио.

Източник: Great Easy Burek Recipe Step by Step



1 коментар:

Iliana каза...

Много интересно им е оформянето.
Ама ти сега само в изкушения ни вкарваш...
:D :D :D