четвъртък, 2 април 2020 г.

Турска капама с яйца/ Turkish Egg Kapama



Вкусно предложение за закуска от турската кухня. И за обяд добре ми дойде, с препечен хляб.
Сварени яйца, пържени в краве масло, с добавени подправки на вкус. Казвам на вкус, защото в различните източници, на които попаднах, добавяха различни подправки. Червен пипер, риган, мента, черен пипер, магданоз, лют червен пипер или сладък такъв на люспи.

Аз се спрях на тази рецепта: Turkish Egg Kapama


За една порция си сварих 3 яйца :)

* 3 сварени яйца за 7 минути
* 30-40 г краве масло
* щипка стрита сушена мента
* 1 к.л. равна червен пипер
* щипка червен пипер на люспи (добавих лют)
* щипка сол
* щипка черен пипер
* нарязан пресен магданоз за гарниране


Сварените яйца се разполовяват на две.
Маслото се загрява на слаб огън, добавят се щипка мента и червен пипер и след като се запържат се слагат яйцата с жълтъка надолу. Пържат се на много слаб огън за около 2 минути, обръщат се и отново се пържат 2 минути, като се поливат със соса. Огънят трябва да е слаб, за да не изгаря червеният пипер.
Готовите яйца се поръсват със сол, черен пипер, лют пипер по желание и пресен магданоз.
Сервирайте с препечен хляб и чай :)



6 коментара:

Dani каза...

Много ги обичаме :)
Добре, че ги припомни!
Да ви е сладко, Даре!

Екатерина каза...

Ред на капамите ли обявяваш, Даре? Тази за пръв път я чувам, макар че имам спомен за някакви яйца с червен пипер и запържена мазнина, но дали е било сходно с това ястие, не знам. Обаче на снимката е мног оапетитно. Поздрави!

Kokona каза...

Благодаря, Дани 🙂

Сончето каза...

Чудесно предложение, Дари! Уж наглед простичко, а с толкова вкусове! Целувки!

Kokona каза...

Кате, Сонче, благодаря :)

Кате, ще се чуе накъде ще избие :) На капами или на нещо друго.

vesela каза...

И това отива в списъка за бърза вечеря!