събота, 4 април 2020 г.

Неаполитанска пица "Фрита"/ Пържена пица



Рецептата намерих на хвърчащо листче :) Записала съм я от предаването 24 китчън, епизод в който Джейми Оливър обикаляше Неапол и хапна пържена неаполитанска пица. Мисля че и казват "Пица на бедните", но нищо друго не помня, а историята беше интересна. Ако намеря предаването ще споделя линк. Засега по име удрям на камък.

Пицата се предлага като улична храна, една жена я приготвяше, като за пълнеж на тестото се слагаха рикота, моцарела, домати и пръжки. Тестото не се разточва, а се разтегля с ръце, слага се пълнеж, сгъва се като пица калцоне и се пържи в загрята мазнина.
Нямах налични продукти, за да я изпробвам по показания начин, но доколкото видях две, три предложения, основни съставки в пицата са рикота и домати (доматено пюре), а останалото е въпрос на вкус :) Има и със салам, има и със свински пръжки, има и с различни подправки.


Ето кратичка история взета от: /pizza-fritta-italian-street-food-to-make-at-home/


След Втората световна война градът се оказа в криза, а материалите, необходими за пица - моцарелата и дори дървата за фурните - се превърнаха в лукс. Пържената пица, по-евтина алтернатива, наречена „пица на народа“, беше пълна с „бедни“ съставки - свински пръжки, черен пипер и рикота. Домакините я продаваха на улицата, за да допълнят доходите на семейството. Времената бяха толкова трудни, че клиентите дори можеха да си купят пица фрита на кредит.

В моя вариант пицата съдържа доматено пюре, скаморца, краве кашкавал и пушено филе.

На листчето съм записала тестото, продиктувано от Джейми Оливър, за 12 пици:
* 750 мл вода
* 10 г прясна мая
* 1 ч.л. сол
* 1 кг брашно Тип 00 (Това е най-високо рафинираното брашно в италианската категоризация, от твърда пшеница с високо протеиново съдържание, подходящо за паста, пица, панетоне).
Тестото се меси 20 минути и се оставя да почива и втасва.

Пълнеж:
* свински пръжки
* домати
* рикота
* моцарела

Понеже нямам такова брашно, ползвах тип 500, а ето и моята рецепта за 6 броя пица Фрита.

Pizza Fritta/ Пица "Фрита"


За тестото:
* 375 вода
* 1 ч.л. сол
* 10 г мая
* 600 г брашно тип 500

Замесва се меко тесто, което се оставя да втасва.
След като е готово се разделя на 6 части върху намазана обилно повърхност с мазнина (ползвах олио).
Всяка част се разтегля с пръсти, в единия край се намазва с доматено пюре, добавят се филе, кашкавал, сирене и се затваря с другата част, като се притиска с пръсти да залепне.
Пиците се пържат в широк съд с повече мазнина и от двете страни.


За пълнеж на 6 броя пици добавих:
* 6 лъжици доматено пюре ( по 1 лъцижа на пица)
* около 150 г свинско филе
* около 150 г кашкавал
* около 150 г скаморца



3 коментара:

pep-4o каза...

страхотни са! а как се разтекло това сирене вътре.....
Отбелязвам си да правя и аз тези дни :)

Iliana каза...

Ай, ай! Много хубаво изглеждат. Сигурна съм, че са и много вкусни!

vesela каза...

Оооо, ооо, как да спя сега?