сряда, 24 юни 2020 г.

Пълнен карфиол с кайма и бекон



Мярнах тези дни едно клипче за приготвяне на пълнен карфиол и реших да се пробвам с ястието, макар карфиол да не обичам особено и предимно го хапвам на туршия. 
Няма какво да си кривя душата, не е УАУ ястие, но на останалите вкъщи се хареса. Но те си и хапват всякак карфиол. И паниран, и печен.А аз не съм любител. Същата съм и с броколито. На Вие сме, но чат пат похапвам и него. Ей така, за разнооразие на любимите ми картофи :)



Ястието е подходящо за спазващите нисковъглехидратно хранене, а и високомазнинно. И понеже изгубих клипчето, което уж запаметих в телефона, затова източника ще ви го спестя засега и при първа възможност ще покажа в оригинал как изглежда.
В моя вариант - нямах цяла глава карфиол, а замразен на розички, но спойката с каймата го задържа стабилен, така че и със замразен и накъсан се получава ефектно. Добавих няколко подправки от мен, малко кашкавалче и се получи прилично на вкус за нелюбители на карфиола :)



Ето и продуктите:

* 500 г карфиол (в случая замразен)
* сол на вкус
* щипка кимион

За каймата:
* 600 г кайма
* 1 малка глава лук нарязана на ситно
* 1 яйце
* 1 пълна с.л. кисело мляко
* 1/2 ч.л. кимион
* 1/4 ч.л. кардамон
* 1/4 ч.л. кориандър
* 1/2 ч.л. червен пипер
* 1/2 ч.л. черен пипер
* 1 с.л. сумак (може и без него)
* 1 зелена пиперка нарязана на ситно
* 1 червена пиперка нарязана на ситно
* 1 ч.л. сол

* 250-300 г суров бекон нарязан на тънко
* около 60-70 г. настърган краве кашкавал.

Карфиолът се бланшира в подсолена вряща вода за 2-3 минути. Отцежда се водата и се оставя да се охлади. Подправя се с щипка кимион.

Всички продукти за каймата се объркват и омесват.



В тавичка на дъното се подреждат /със стъблата навътре/ в кръг няколко розички карфиол. В празното пространство се запълва с кайма. Поръсва се с малко настърган кашкавал. Следва отново подреждане на розички карфиол и запълване с кайма, като се стараем да оформим ястието на купол. 
Най-отгоре трябва да е покрито изцяло с кайма.
С лентичките бекон обикаляме отвсякъде купола, като притискаме към каймата да залепнат.
Ястието печем в загрята на 190 градуса фурна/ на средна скара/ за малко повече от час, като периодично поливаме със соса от тавичката, докато ни хареса цветът на бекона :)



Изваждаме, изчакваме 5-10 минути и разрязваме на порции.
Много подхожда млечно-майонезен сос съм ястието.