понеделник, 8 февруари 2021 г.

36 бюрека/ 36 BÖREĞİ



Рецептата е адаптирана от този сайт: 36 boregi, като замених 2 съставки в тестото. За начало реших да опитам с половин доза продукти, тъй като ми се видя голямо количество тестото, за повече хора, затова и при сгъването и подреждането на маслените кори при мен се получи по-различно. Просто нямаше опция с това количество тесто да сгъна на плик корите. 

Пак се получиха чудесни бюреци. Посочените продуктите са за половин доза - 18 бюрека

Най-добре е ако сте решили да ги приготвите, да подготвите тестото от предния ден. В деня, в който ще ги печете, на тестото са нужни 3 часа за да се отпусне, след като се извади от фризера.


Тесто за 18 бюрека. Ако решите да направите 36 броя, както е в оригиналната рецепта, удвоете продуктите.

* 100 г каймак (или 100 мл олио)

* 100 г кисело мляко

* 1 яйце и 1 белтък

* 1/2 ч.л. сол

* 1/2 ч.л. захар

* 20 г прясна мая

* 100 мл прясно мляко (или 100 мл вода)

* около 550 г брашно


За намазване на корите:

* 125 г краве масло (на стайна температура)

За плънка:

* 200 г натрошено сирене

За слепване на бюреците:

* 1 белтък

За намазване на бюреците:

* 2 жълтъка разбити с 3-4 с.л. оцет

За поръсване отгоре:

* маково семе, сусам


Маята се разтваря в леко затопленото прясно мляко със захарта, солта и 50 г брашно. Разбърква се сместа и се оставя да втаса за около 20 минути.

В дълбока купа се сипва останалото брашно, прави се кладенче в средата и се добавят втасалата мая, яйцето и белтъка, киселото мляко, каймака, и се замесва тесто. 

Готовото тесто се покрива в купата с лист свежо фолио и се оставя да втаса и удвои обема си.

След като втаса се разделя на 6 равни части. Всяка част се разточва на квадрат, намазва се с меко масло и се сгъва на правоъгълник. Подреждат се един върху друг, като между тях отново се намазва с масло. Само последната кора се оставя без масло отгоре. 

Полученото тесто се завива плътно в свежо фолио и най-добрата опция е да се остави за цяла нощ във фризера, а на следващия ден да се направят бюреците. Ако ги планирате за същия ден, тестото е добре да престои в хладилник 2 часа, за да се стегне добре маслото.


Охладеното тесто (или в случая изваденото от фризера тесто и престояло 3 часа на стайна температура ) се разточва на правоъгълник върху поръсен с брашно плот, приблизително на 60х25 см. Нарязва се на квадрати, след това всеки квадрат на два триъгълника. В единия край на всеки триъгълник се поставя ч.л. натрошено краве сирене и се сгъва така, че да се получи пак триъгълник, като крайчетата се намазват с малко белтък и се натискат с вилица да залепнат и да не се разтварят много при печене.

Може да навиете бюреците и на кифлички, като нарежете тестото на по-големи триъгълници.

Готовите бюреци се поставят в тави покрити с хартия за печене и се оставят на стайна температура поне 30 минути. 

Фурната се загрява на 200-210 градуса. Бюреците се намазват с разбит жълтък с оцет, поръсват се със сусам или маково семе и се пекат около 20 минути.
На функция долно нагряване с вентилатор/ на температура 180 градуса/ се изпичат перфектно за 15-16 минути, без да прегарят.





4 коментара:

Анонимен каза...

Защо жълтъците за намазване на бюреците се смесват с оцет? Яна

Kokona каза...

С киселина не се пръска жълтъкът (да стои на капчици), а се разтваря и разнася равномерно навсякъде. Друга опция е жълтък с кисело мляко.

Сончето каза...

Раз-кош-ни! Разкошни! Но....18 за нас ще са малко, ще направя двойна доза! Благодаря за рецептата, Дари🥰! Целувки!

Kokona каза...

😁 Да ви е вкусно!