Тесто за 12 пирожки:
* 200 мл топла вода
* 1 ч.л. сол
* 1 с.л. захар
* 3 с.л. олио/зехтин
* 20 г прясна мая
* 400 г брашно
Пълнеж:
* около 300 г нарязано прясно зеле
* 3 с.л. зехтин, или олио
* сол и черен пипер на вкус
* 5 сварени и настъргани яйца
За тестото:
Маята се разтваря в топлата вода с щипка сол и захар, добавени 3-4 с.л. брашно и се оставя да втаса.
Останалото брашно се изсипва в купа, прави се кладенче в средата, изсипва се втасалата мая, останалата захар, сол, олиото и се замесва меко тесто.
Оставя се да втаса на топло, докато удвои обема си.
Кухненският плот се намазва с олио /не обилно/. Втасалото тесто се изкарва върху плота и с леки движения, без да се меси, се разтегля на фитил и се разрязва на 12 части.
Всяка една се разтегля леко с пръсти на малко кръгче, слага се плънка в средата (по 2 с.л.) и двете страни на кръгчето се застъпват като се притискат с пръсти да залепнат.
След като са готови всички пирожки се пържат в маслена баня и от двете страни. Изкарват се върху чиния покрита с кухненска хартия, за да поеме мазнината.
Приготвяне на пълнежа:
Нарязаното зеле се задушава до омекване в загрятата мазнина (5-6 минути). Добавят се сол и пипер на вкус. След като се охлади сместа се добавят настъргани сварени яйца и се разбърква.
4 коментара:
Даре, нямаш представа тези снимки какво въздействие имат! Изкусителка! Поздрави!
Благодаря, Кате :)
Знам си аз, че тук не трябва да влизам...ще рева:))
Ей, Веси 😁
Публикуване на коментар