събота, 13 февруари 2021 г.

Пирожки с пълнеж от прясно зеле и сварени яйца

 


Тесто за 12 пирожки:

* 200 мл топла вода

* 1 ч.л. сол

* 1 с.л. захар

* 3 с.л. олио/зехтин

* 20 г прясна мая

* 400 г брашно


Пълнеж:

* около 300 г нарязано прясно зеле

* 3 с.л. зехтин, или олио

* сол и черен пипер на вкус

* 5 сварени и настъргани яйца


За тестото:

Маята се разтваря в топлата вода с щипка сол и захар, добавени 3-4 с.л. брашно и се оставя да втаса.

Останалото брашно се изсипва в купа, прави се кладенче в средата, изсипва се втасалата мая, останалата захар, сол, олиото и се замесва меко тесто.

Оставя се да втаса на топло, докато удвои обема си.

Кухненският плот се намазва с олио /не обилно/. Втасалото тесто се изкарва върху плота и с леки движения, без да се меси, се разтегля на фитил и се разрязва на 12 части. 


Всяка една се разтегля леко с пръсти на малко кръгче, слага се плънка в средата (по 2 с.л.) и двете страни на кръгчето се застъпват като се притискат с пръсти да залепнат.

След като са готови всички пирожки се пържат в маслена баня и от двете страни. Изкарват се върху чиния покрита с кухненска хартия, за да поеме мазнината.



Приготвяне на пълнежа:
Нарязаното зеле се задушава до омекване в загрятата мазнина (5-6 минути). Добавят се сол и пипер на вкус. След като се охлади сместа се добавят настъргани сварени яйца и се разбърква.





4 коментара:

Екатерина каза...

Даре, нямаш представа тези снимки какво въздействие имат! Изкусителка! Поздрави!

Kokona каза...

Благодаря, Кате :)

vesela каза...

Знам си аз, че тук не трябва да влизам...ще рева:))

Kokona каза...

Ей, Веси 😁