вторник, 9 февруари 2021 г.

Антипаста от люти чушки със сирене и мариновано сирене

Люти чушки със сирене


Дойде ред да пусна и тези рецепти, след като цяло лято правих люти чушки със сирене и мариновано сирене, та ушите ни плющяха от удоволствие, редно е да си ги имам и в моя блог тези прекрасни антипасти.

Рецептата е адаптирана от тук: Антипаста от чушки със сирене

Чушките, които използвах, са каквито имаше в градината. Големи, малки, кръгли, с различни наименования. Не подбирах. Всичко с малко повече усърдие може да се напълни със сирене.

Зорът е да се издълбаят от семенниците, да се почистят. Другото е лесно.

Задължително чистенето става с ръкавици за еднократна употреба. Иначе рискувате алергия по ръцете и парене в продължение на дни.


Продуктите са на око, но да кажем, че както е посочено в рецептата, искаме да напълним около 12 чушлета, ще са ни нужни:

* 100 г сирене (аз ги пълня с козе сирене)

* 2 с.л. крема сирене (или извара)

* 2-3 скилидки чесън

* 50 мл винен оцет

* 300 мл вода

* 2 ч.л. захар

* 1 и 1/2 ч.л. сол

* 7-8 зърна черен пипер

* олио или зехтин


Приготвяне: 

Измийте и почистете от семенниците чушките- задължително с ръкавици. Аз ползвам малко ножче да издълбая и почистя чушките.  Сложете в малък съд оцета, водата, захарта, черния пипер, солта, смачкания чесън без 1 скилидка. Сложете на котлона да заври маринатата. Щом кипне сместа сложете малките чушки в нея и варете 5 минути. Махнете от огъня, сложете капак и дръжте в маринатата 20-30 минути. Отцедете чушките- не изхвърляйте зърната пипер и чесъна.

Смесете сирената, добавете нарязана на ситно скилидка чесън. С тази смес напълнете чушките, подредете в буркан с капачка на винт. Сложете чесъна, зрънцата пипер и долейте догоре с олио или зехтин. Затворете с капачка и съхранявайте в хладилник.

Може да се консумират и веднага. Може да престоят няколко часа. До 4-5 дни със сигурност са годни за консумация. По-дълго време не са оставали, за да знам.


Мариновано сирене

Това е елементарно. Нужно ви е сирене, подправки по ваш вкус, олио или зехтин.

Правила съм и с олио и със зехтин, всякак става. Подправки предпочитам черен пипер, малко лют червен пипер, черен пипер, планинска чубрица и риган. Правила съм с изсушени подправки и с пресни подправки. Лятото може да предпочетете пресните подправки, зимата изсушените, но лично аз харесвам много повече маринованото сирене с изсушени подправки. Направете го по ваш вкус.

Също така предпочитам да мариновам козе сирене, но и с краве, овче се получава чудесно. Изберете сирене по ваш вкус.

В чиния смесете от всички подправки равно количество. Нарежете сирене на кубчета. Оваляйте всяко кубче сирене, от всички страни, в подправките и подредете в буркан. Напълнете буркана догоре със зехтин или олио. Съхранявайте в хладилник. Това е.

Ако правите с пресни подправки, оставете сиренето поне за 24 часа да дръпне от вкуса.

Ако правите с изсушени подправки, след 2-3 часа в хладилник - може да консумирате.

Ако все пак предпочетете пресни подправки, там опция е да подредите кубчета сирене в буркан, като между тях поръсвате листенца мащерка, розмарин, риган, босилек... каквото ви харесва. Накрая доливате зехтин или олио и затваряте буркана с капачка и слагате в хладилник.




2 коментара:

Алби каза...

Олеее, това съм го пропуснала...разкошотия в буркан!
Няма да чакам чак лятото за домашни чушки, определено...обожавам сиренце с подправки!

Kokona каза...

Що чушки изядохме със сирене- не е истина. "Проспала" си ги във форума :))))
Направи си. Ще ти харесат.