събота, 6 март 2021 г.

Ананасова торта



За да направите тази торта са ви нужни 2 дни. И не защото е сложна, а защото е нужно време да отлежи и да се спои преди консумация.

Бишкоти:

* 5 яйца (М размер)

* 165 г захар на фини кристали (може пудра захар)

* 180 г брашно

* 1 и 1/2 ч.л. ванилов екстракт

* 20 г пудра захар за поръсване

Крем:

* 500 г маскарпоне

* 200 мл млечна сметана 30% масленост

* 4 жълтъка

* 160 г пудра захар

* 1 ч.л. екстракт ванилия

* 1/4 ананас нарязан на кубчета

За сиропиране:

* 200 мл прясно мляко

* 50 мл ром (може светъл, може тъмен ром)

* 2 пълни с.л. пудра захар

Глазура:

* 4 белтъка

* 240 г кристална фина захар (може и пудра захар)

Украса:

* 100 г черен шоколад със 70% какао


Нужни са ни още:

* дълбока купа за тортата

* прозрачно фолио за покриване на купата

* горелка за запичане на белтъците

* хартия за печене върху която да направим шоколадовите форми (по желание може да се използват и листата на ананаса)


Бишкоти по рецепта на Бишкоти- cookwithasmile

За направа на бишкотите яйцата се разделят на белтъци и жълтъци.

Белтъците се разбиват с половината захар на гъста и лъскава смес в продължение на 5-6 минути, докато се образуват връхчета при разбиване, които да не спадат.

Жълтъците, ванилията и останалата захар се разбиват до побеляване, около 4 минути на висока степен на миксера.

С помощта на шпатула се добавят жълтъците към белтъците и се разбъркват в една посока, като се загребва от сместа отдолу и се обръща отгоре.

Брашното се добавя на две части към яйчената смес, като се разбърква по същия начин, да не спадне сместа, а да остане въздушна и пухкава.

Готовата смес се прехвърля в пош с широк накрайник, или в шприц и се шприцоват бишкоти в тава покрита с хартия за печене. Размерът на всяка бишкота е с дължина около 9-10 см. Излизат около 36 бишкоти.

Поръсват се пудра или кристална захар и се пекат на 180 градуса за около 8-10 минути на средна скара, според силата на фурната.  Внимавайте да не изгорят.

Изваждат се, оставят се за 4-5 минути да се охладят в тавата, след което внимателно се отлепват.

Добре охладени може да се съхраняват в торбички няколко дни, или както е писала Креми в кутии с плътно затварящ се капак, или във фризера, във вакумирани торбички, за да се избегне проникване на влага.


Крем:

Смесват се жълтъците с половината пудра захар (80 г) в купа, разбъркват се с бъркалка. Слагат се в съд на водна баня на котлона и се бъркат с бъркалка, докато сместа постепенно се нагрява. Когато водата отдолу заври, жълтъците се разбъркват по-енергично. /Когато топнете пръстче в тях -да са горещи, но търпимо, и ги махате от котлона/ Сместа се оставя да се охлади.

Сметаната се смесва с останалата пудра захар и се разбива на пухкав крем с миксер. Добавят се охладените жълтъци, ванилията и маскарпонето и отново се разбива за кратко, докато се смесят съставките.

Дълбока купа се облепя с дълги листи прозрачно фолио, като фолиото трябва да излиза с една педя отвън купата, защото после с него ще се завие тортата. 

Подреждат се изправени по стените на купата бишкоти, които се напояват в смес от прясно мляко, ром и захар. Покрива се и дъното на купата с бишкоти. Разпределя се 1/3 от крема, като се намазва равномерно, включително по бишкотите подредени изправени на купата. Разпределят се няколко кубчета нарязан ананас. 

Последващо се подреждат вече хоризонтално напоени бишкоти (може да начупвате, за да запълвате празнините), крем и ананас, докато купата се запълни. Най-отгоре плътно се подреждат бишкоти, без да се сиропират.

Тортата се покрива с фолиото, като добре се притиска от всички страни. Оставя се за 1 нощ в хладилника, хубаво да стегне и поеме ароматите.

(Отделените белтъци, които ще са ни нужни за следващия ден, се поставят в купа, покриват се с капак или прозрачно фолио и се съхраняват в хладилник.


На следващия ден първо се прави шоколадовата украса.

Може да се направят шоколадови форми върху хартия за печене с лъжица и да се охладят, а може добре измити и изсъхнали листа от ананас да се покрият с разтопен шоколад, да се охладят и след това внимателно да се отделят листата от шоколада. Втората опция е по-трудна, тъй като отлепването не е лесно, но пък се получават по-добре формите на листата.

При първата опция се разтопява шоколад на водна баня, с чаена лъжичка се взима от сместа, поставя се върху лист хартия за печене (поставен в поднос или тава) и с лъжица се изтегля сместа да добие форма на дълго листо. Оставят се формите да се охладят (най-добре първо на стайна температура, а след това в хладилник).

При втората опция - добре измити, посдушени и изсъхнали напълно от влагата листа се покриват с разтопен на водна баня шоколад. /По-лесно се отлепва шоколадът ако се намажат листата от вътрешната част, отколкото от външната част/. Подреждат се в поднос покрит с хартия за печене и се оставят добре да се охладят. Първо на стайна температура, след това в хладилник. 

Шоколадът се отделя от листата при украсяване на тортата.


Белтъчна глазура:

Белтъците се изваждат от хладилника. /Не ги изваждам по-рано, а ги разбивам студени. Все пак ако решите извадете ги 30 минути по-рано и оставете на стайна температура/

Разбиват се като на порции се добавя захарта. Първата минута на ниски обороти на миксера и последващо 7 минути разбиване на висока степен на миксера. Когато се получи гъста белтъчна маса пристъпваме към украсяване на тортата.

Тортата се изважда от хладилника. Отлепва се фолиото от горната част. Покрива се със сервизна чиния, внимателно се обръща тортата. Тръсва се ако е нужно, за да се отлепи. Отстранява се фолиото. Украсява се като се шприцова от белтъчната смес навсякъде. 

С горелка се изпичат белтъците за ефект.

Украсява се с шоколадови листа. 

Съхранява се в хладилник.





3 коментара:

Maria каза...

Разкошна торта! Поздравления!

vesela каза...

Майсторско изпълнение, браво!

Екатерина каза...

Уау! Великолепна торта, браво! Още повече браво за домашните бишкоти. Поздрави, Даре!