четвъртък, 30 септември 2021 г.

Най-вкусните мини лимонови пайове с меренг/ Mini Lemon Meringue Pies


Рецептата е адаптирана от The Best Lemon Meringue Pie - Най-вкусният лимонов пай с меренг и поводът да се появи в моя блог е едно предизвикателство, в което се приготвят ястия адаптирани от филми с кулинарна тематика, отправено в една кулинарна група.

Седмичната тема е приготвянето на този пай. Филмът се казва "Toast"/ Препечена филийка, британски биографичен комедийно-драматичен филм, написан и режисиран от С. Дж. Кларксън, базиран на едноименния автобиографичен роман на писателя готвач Найджъл Слейтър.

Няма да изпадам в подробности, за какво се разказва филмът. Препоръчвам да му се насладите с нещо сладко и чаша кафе или чай, защото неминуемо ще огладнеете, дори гледайки препечена филийка намазана с масло. А стигайки до приготвянето на "Най-добрият лимонов пай", вече ще ви застърже стомахът и ще ви се иска веднага да забъркате пая, дори да не обичате лимони, или кремести десерти... или пък меренг :)

При мен се случи сходно. Е, обичам лимони, но мисълта да приготвя нещо толкова голямо и да се чудя дали ще изядем всичкия този пай, с толкова много меренг, ме спря и реших да приготвя нещо минималистично, но с абсолютно същия вкус. Така поне със сигурност щяхме да го изядем, или пък ако не ми хареса нямаше да имам внушително количество отлежаващо в хладилника.

Е, ами... съжалявам. Не съм очаквала, че ще ми хареса толкова много. Вкусът наистина отговаря на заглавието. Едва се спрях да не изям всичките 16 броя мини пайчета, които се получиха, след като разделих количеството на четири.

Просто е трябвало да направя един голям пай и да ям до припадък :)

Тук ще опиша рецепта за 16 мини пая, а ако искате голям пай, просто надникнете за рецепта тук: The Best Lemon Pie или умножете посочените съставки от моята публикация по 4, като добавите 1 яйце при приготвяне на основата/кората, което умишлено пропуснах, за да не разбивам яйце и да деля на четири. Направете голям пай, или около 60 мини пая за някое парти или друг повод. Със сигурност ще се харесат и ще ви искат рецептата :)

The Best Mini Lemon Meringue pies


За основата/кората

* 75 г брашно + още малко за разточване (може да махнете 1 лъжица брашно и да добавите 1 с.л. бадемово брашно)

* 20 г захар (по рецепта е 10 г захарта)

* щипка сол

* 56 г студено краве масло нарязано на кубчета

* 10 мл ледена вода


Лимонов пълнеж:

* 1 жълтък

* щипка сол

* 12 г царевично нишесте

* 62 г захар

* 1 ч.л. настъргана лимонова кора

* 45 мл прясно изцеден лимонов сок

* 75 мл студена вода

* 15 г краве масло


Италиански меренг

* 66 г кристална захар

* 12 мл вода

* 1 белтък

* щипка сол

* 1/4 ч.л. ванилия


За основата:

Брашното, захарта, солта и маслото се смесват в купа и се стриват с ръце, докато се образуват маслени трохи. Добавя се ледената вода и се оформя тесто.

Основата може да направите и в робот, ако ще правите голям пай, като добавите всички продукти и пулсирате в робота сместа за кратко, докато се образува топка тесто. Но за толкова малко количество тесто е по-лесно да се направи набързо с ръце. Става за една минута. Не е нужно да месите дълго и да стопляте тестото. Когато се образува топка тесто веднага опаковайте в свежо фолио и поставете в хладилника за 10-15 минути.

Охладеното тесто се изважда върху поръсен плот с брашно и се разточва тънко. С чаша се изрязват кръгчета, които после се поставят в малки формички за тарталети, притискат се да залепнат плътно, краищата им се изрязват и формичките се подреждат в тава за печене. Надупчва се тестото внимателно с клечка за зъби или филица. Тавата се поставя в хладилника, да се охладят, а през това време се загрява фурната на 180 градуса. 

Когато фурнагта загрее се поставя тавата с формичките и малките пайове се пекат в продължение на 15-20 минути, докато леко покафенеят.

Изваждат се и се оставят да се охладят. След това внимателно се изваждат от формичките.


Лимонов пълнеж:

Жълтъкът и водата се смесват в чаша. Добавя се нишестето и се разбърква сместа добре, да се разтворят жълтъкът и нишестето. Водата трябва да е студена.

В съд на котлона се смесват захарта, лимоновия сок, щипката сол, настърганата лимонова кора и кравето масло и сместа се загрява. Когато заври към нея се добавя разтвореното нишесте и се бърка енергично с бъркалка, докато кремът се сгъсти ( за около минута, две).

Готовият крем се разпределя веднага в маслените черупки с помощта на малка лъжичка.


Италиански меренг:

Водата и 1/3 от захарта (22 г) се слагат в съд на котлона. 

Белтъкът се разбива с щипка сол, с помощта на миксер, за 1 минута. На порции се добавя останалата захар и се разбива още 2 минути. Загрява се подготвената вода със захарта на котлона и в момента в който започне да ври и се е разтопила захарта се маха от котлона, сипва се на тънка струйка при белтъчната смес при непрекъснато разбиване с миксер, до получаване на лъскава смес (около минута). Добавя се и ванилията, разбива се за секунди и меренгът е готов.

Изсипва се меренгът в пош и се шприцоват розички върху пайовете. 

С горелка се запичат за златист загар, или се слагат в тавичка във фурната на средно ниво, на функция грил и се запичат за около минута-две, като се внимава да не изгори меренгът.

Готовите пайове се охлаждат в хладилник преди консумация. Дори неохладени са много, много вкусни :)






3 коментара:

Живка каза...

Нямам такива джаджи за мини пайчета,та затова ще направя един голям.И без това казваш ,че е върховен!

Viseo каза...

Много полезна статия, открих я в Google и останах приятно изненадан! Поздравления и успех с развитието на блога! Ще се радваме, ако разгледате и нашият проект, за повече кликнете тук

vesela каза...

Ах, че слънчево е тук!