четвъртък, 21 октомври 2021 г.

Чийзкейк с боровинки - без печене



* 1 пакет бисквити Роден край Макси сметана/ 230 грама/ 

* 1 кутия бисквити Роден край с шоколадов крем

* 125 г краве масло


За крема:

* 500 г маскарпоне

* 400 г заквасена сметана

* 3-4 равни с.л. пудра захар

* 1 ч.л. екстракт ванилия


* 1 бурканче сладко от боровинки


За основата:

Маслото се нарязва на кубчета и се смесва с бисквитите в робот и се блендира.

В сервизна чиния се поставя ринг с диаметър 26 см и се разпределя бисквитената смес. Притиска се и се изравнява.

За крема:

Маскарпонето се смесва с пудрата захар и ванилията и се разбърква с лъжица. Добавя се заквасената сметана и се разбива за минута с миксер, колкото да се смесят съставките.

Кремът се разпределя върху бисквитената смес.

Чийзкейкът се охлажда 2 часа в хладилника. С помощта на нож се минава от вътрешната страна на ринга плътно по стените, да се отлепи млечната смес. Не е нужно ножът да се натиска до дъното. Бисквитената смес не залепва и лесно се отлепва. Маха се рингът. Разпределя се боровинковото сладко и чийзкейкът се охлажда за още поне 2 часа преди сервиране.


Понеже не ползвам желатин, кремът е доста лек. Ако искате да има малко повече стабилност може да разтворите 10 г желатин в 50 мл студена вода. Когато набъбне го разтопете на водна баня или сложете в микровълновата за 15 секунди. Не трябва да завира, а само да се втечни.

В малка купичка отделете от млечната смес 2-3 лъжици, добавете желатина и бъркайте енергично с лъжица или вилица. Целта е да се разтвори равномерно и да не се образуват парцалчета. Когато се смеси добре прибавете към останалия млечен крем и разбъркайте хубаво с лъжица. Изсипете върху бисквитената смес и изравнете. Охладете поне за 2 часа в хладилник, след това махнете ринга и добавете сладкото.

Желатинът е малко количество за тази смес и кремът няма да е гумено желиран, но ще е по-стабилен.



Няма коментари: