четвъртък, 21 октомври 2021 г.

Сусамови рогчета

 



За тестото:

* 200 мл прясно мляко

* 200 г кисело мляко

* 20 г прясна мая

* 30 мл олио

* 1 ч.л. бакпулвер

* 1 ч.л. сол

* 1 с.л. захар

* 650 г брашно (плюс още малко за разточване)


Пълнеж:

* 400 г краве сирене

* 1 яйце


За намазване:

* 50 г краве масло

* 50 мл олио

* 1 яйце

* сусам за поръсване



 

За тестото:

/Може да бъде омесено и в хлебопекарна/

В леко затопленото прясно мляко се разтварят маята, захарта и 3-4 с.л. брашно. Сместа се разбърква и се оставя сместа да втаса и да се надигне.

Останалата част от брашното се пресява в купа, добавят се бакпулверът и солта, киселото мляко и олиото, добавя се втасалата мая и се замесва тесто. Покрива се с кърпа или или фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса на топло за около 40 минути.

Пълнеж:

Натрошава се сиренето и се смесва и разбърква с яйцето.

За намазване: 

Разтопява се кравето масло, смесва се с олиото.

Готовото тесто се разделя на 6 части, всяка се разточва на правоъгълник, върху поръсен плот с брашно, намазва се със сместа от олио и масло, разпределят се в средата 2-3 пълни лъжици сирене и се навива на руло. Готовите рула се разпределят в тава покрита с хартия за печене с разстояние помежду им, след това се нарязват на 4 рулца.

Покрива се тавата с фолио или кърпа и се оставят да втасат за 30-40 минути.

В останалата смес от масло и олио се добавя едно яйце и се разбърква. Със сместа се намазват втасалите рогчета, поръсват се обилно със сусам и се пекат на средна скара във фурната на 190 градуса, за около 35 минути или на функция долно нагряване с вентилатор, отново на средна скара, за около 30 минути, или докато клечка забодена в рогчето излезе суха.






1 коментар:

Неви каза...

Уникални кулинарни рецепти! Обожавам кулинарни рецепти със сусам! Благодарим Ви, уважаеми, че споделихте тази радост с нас!
Поздрави от "Готвим с Любов" team ! 👨‍🍳🍲☆