понеделник, 11 април 2022 г.

Бриош с лешников крем с кокос и какао и сушени плодове



С наближаване на Великден всички блогове и кулинарни страници в интернет преливат от предложения за вкусни козунаци и десерти за празника. Голяма подготовка, за някои тренировка, но навсякъде трескаво се споделят снимки, рецепти и се разменят тайни за вкусни ястия, методи за шарени яйца и козунаци на конци.
Едно от моите първи предложения обаче ще бъде за бриош. Изключително лесен за приготвяне, пухкав, въздушен, а пълнежите са по вкус и предпочитания. Правила съм и друг път бриоши- с ябълков мармалад, леопардов бриош и винаги се получават много вкусни, леки и въздушни.

За днешния бриош използвах сушени плодове, филирани бадеми и лешников крем с какао и кокос  от VikiNuts-  https://vikinuts.net/Лешниковият крем е без палмова мазнина, веган, без консерванти, без оцветители. Изключително лек, приятен и вкусен. Първоначално мислех да не го влагам в пълнежа на бриоша, тъй като винаги с кремове и течни шоколади се образуват ямички в тестото след изпичане, и все пак става много вкусно. Добавих си и за глазура отгоре. От този крем просто ядеш и не можеш да се спреш :) Лошото е, че не накъртва изобщо. Успокоявам се с това, че няма вредни съставки в него :)

Както казах, бриошът се прави лесно. Ако разполагате с хлебопекарна, която да омеси тестото и да оставите да втаса вътре - още по-добре.

Бриош с лешников крем с кокос и какао и сушени плодове


Рецепта:
* 2 яйца
* 150 мл прясно мляко
* 80 г захар
* щипка сол
* 15 г прясна мая
* 30 г краве масло (разтопено)
* 30 мл слънчогледово олио
* 1 с.л. екстракт ванилия
* 450 г екстра брашно


За пълнеж:
* 5 с.л. лешников крем с кокос и какао (около 100 г)

За украса:
* 5 с.л. лешников крем с кокос и какао (около 100 г)
* няколко стафиди, червени боровинки, филирани бадеми, 3-4 лешника



Ако разполагате с хлебопекарна, то слагате продуктите за тестото в описания ред. Няма нужда да активирате предварително маята ако е прясна и в срок на годност.
Включвате на програма тесто и след като минат около 10 минути месене и се е образувала хубава мека топка тесто добавяте сушените плодове и оставяте тестото да ги поеме.
Всяка хлебопекарна има различен цикъл на месене, та ако вашата има по-кратък цикъл, то при нужда пуснете отначало месене, за да поеме сушените плодове. Оставете тестото да втаса в хлебопекарната.



Ако нямате хлебопекарна:
Маята се разтваря в прясното мляко с щипка сол и 1 с.л. от захарта. Добавят се 3-4 с.л. от брашното и сместа се разбърква. Покрива се с фолио и се оставя да втаса. Останалото тесто се изсипва в купа или тава, прави се кладенче в средата и се добавят останалите продукти: яйца, захар, ванилия, мазнина, добавя се и втасалата мая и се замесва меко тесто. Накрая се добавят сушените плодове и се омесва отново. Поставя се в намаслена купа и се покрива с фолио за свежо съхранение. Оставя се на топло да втаса за 1 час.
Готовото тесто се изважда върху поръсен с брашно плот. Разточва се на правоъгълник. Намазва се с лешников крем с кокос и какао, поръсва се с малко филирани бадеми и се навива на руло.
Рулото се поставя в намаслена и поръсена с брашно кексова форма с дупка в средата. Отново се покрива с фолио и се оставя да втаса за около час.
Пече се на първо ниво на фурната, на функция долно нагряване с вентилатор на 180 градуса за 10 минути, след което се намалява температурата на 170 градуса и се пече още 30 минути. 
Проверява се дали е изпечен, като се бодне с клечка и трябва да излезе суха.
Готовият бриош се изважда и оставя в тавата да се охлади- поне час, след което внимателно се изважда от формата.
По желание се намазва с лешников крем с кокос и какао и се украсява със сушени плодове и ядки.




Ако не сте правили досега бриош - опитайте! Правят се много лесно, а на вкус са въздушни.
Тук може да видите и другите ми бриоши:




2 коментара:

vesela каза...

Убийствено е това, Даре!

Kokona каза...

Благодаря, Веси :)