събота, 9 април 2022 г.

Кето Тирамису/ Keto Tiramisu


Днешното предложение е за десерт. Един от най-харесваните десерти в цял свят, а именно Тирамису, но приготвен в нисковъглехидратен/кето вариант.

Да, не е като традиционното Тирамису на вкус, но е алтернатива за хората на нисковъглехидратна диета.

Предизвикателството в тази рецепта е да се направят бишкотите. Невъзможно :) Не - не се получават като традиционните бишкоти, каквито и заместители да сложите. Всичко е компромис и заради здравето. Кремът е лесен. А подслаждането е със стевия или еритритол, вместо захар, и е на вкус. Тъй като всеки има различен вкус, едни може да добавят малко, други повече заместител на захарта, а трети направо да го пропуснат.

Най-често в кето рецептите, за заместител на брашното, се използват бадемово или кокосово брашно. В повечето рецепти за Тирамису за бишкотите се ползват предимно бадемово брашно, ксантова гума, протеин на прах, но аз си харесах една рецепта, в която се добавя кокосово брашно, което очаквано поема всичката течна смес и бисквитите стават доста сбити и сухи, но пък предпочетох да са такива, защото после ще се напояват с кафе, а и кокосът изпива течността.

Останалото по рецептата е лесно.


Продуктите за Тирамисуто са от най-готиния Магазин Натурал в гр. Каварна и може да разгледате и да поръчате онлайн всичко, което ви харесва. Ще намерите и днешните продукти за Тирамису, дори ако решите да опитате с протеин на прах, или ксантова гума. Ще намерите също и много други продукти подходящи за хора, които се хранят нисковъглехидратно, кето, палео, зоново, веган и високомазнинно. Има всичко :) Дори и козметика, етерични масла и още други интерени артикули. Онлайн поръчка с куриерска доставка и всичко става много бързо и лесно до вашата врата. За поръчки над 49 лв доставката е безплатна.


Адрес онлайн Магазин Натурал: www.magazinnatural.bg

Instagram: https://www.instagram.com/magazin_natural_kavarna/?hl=bg
Facebook: https://www.facebook.com/magazin.natural


Източник на идеята за десерта тук: keto-tiramisu
Заменила съм стевията с еритритол и съм увеличила количеството за моя вкус. Намалих кокоса, защото идва според мен много (даже още можеше да намаля) /тествах 2 пъти бишкотите. Мислех да правя десерта в тавичка, затова увеличих двойно продуктите, но в последния момент реших да е в чаши. Така са готови малки дози сладко за едно похапване. До 4 -5 дни в хладилник е ок за съхранение. Добавила съм и жълтъци с еритритол към моя крем. Жълтъците го обогатяват- определено.

А сега към рецептата.


Кето Тирамису/ Keto Tiramisu




За 10 малки чашки (с вместимост около 100-120 мл). Около 3,5 г въглехидрати за порция.

За бишкотите:

* 2 големи яйца (L)

* 100 г бадемово брашно

* 30 г кокосово брашно

* 80 г еритритол на прах

* 1/2 ч.л. бакпулвер

* 30 г омекотено краве масло

* 1 ванилия (или 1/2 ч.л. екстракт ванилия)


За напояване на бишкотите:

* 1 голяма чаша двойно еспресо

* 3 с.л. еритритол (на вкус)

* 1/2 ампула ромова есенция (може да добавите капачка ром ако искате)


За крема:

* 500 г маскарпоне

* 200 мл млечна сметана 30% масленост

* 80 г еритритол на прах

* 2 жълтъка + 2 с.л. еритритол

* 1 ванилия (или 1/2 ч.л. екстракт ванилия


За поръсване

* 1 пълна с.л. какао




За бишкотите:

Загрейте фурната на 180 градуса. 

Постелете тава за печене с хартия за печене. 

Смесете в купа бадемовото брашно, кокосовото брашно и бакпулвера. 

В друга купа смесете размекнатото масло, яйцата и еритритола и разбийте с миксер за 2-3 минути.

Добавете сместа от бадемово брашно и разбъркайте с шпатула, за да се комбинират. 

Прехвърлете сместа в торбичка за сладкиши/пош и шприцовайте върху листа за печене в тавата 25 броя бишкоти. /При мен сместа се получи доста гъста и трудно се шприцоваше, въпреки че намалих последващо кокоса, но позволява бишкотите да се оформят и с ръце и да се направят кръгли, удобно за чаши. Не слагайте повече от 2- 2 и 1/2 бишкоти, тъй като заради кокоса са по-плътни и ще поемат и доста крем. /

Печете в предварително загрята фурна за 8-12 минути или до златисто. 

Извадете от фурната и оставете да изстинат напълно. 


В плитка купа комбинирайте кафето, еритритола и екстракта от ром. 


За крема:

В стъклена огнеопорна купа смесете жълтъците с еритритола и разбийте с миксер за около 2 минути. Сложете купата над съд с вряща вода на котлона. Купата с крема да не опира водата. Разбърквайте енергично с бъркалка, докато кремът се сгъсти (около 5 минути) Дори да е течен, не е фатално. Оставете да се охлади.

Разбийте добре охладената сметана за около 2 минути. Внимавайте да не я пресечете. Веднага щом се сгъсти спрете миксера. 

В отделна купа разбийте маскарпонето с еритритола и ванилията. Добавете жълтъците и сметаната и разбийте за кратко, докато се споят съставките.

Подгответе чашите за Тирамисуто.

Във всяка чаша поставете по бишкота, която сте напоили хубаво в кафето с рома (Може да подържите повече бишкотите в кафето, да поемат, че са по-твърди, и сипете по 1 с.л. от кафето в чашите. Бишкотите ще го поемат при охлаждане). Добавете пълна лъжица от крема. Отново бишкота и крем и завършвате с крем. Най-отгоре поръсете обилно с какао.



Забележка:

< Заради кокоса бишкотите стават доста плътни, но това е и целта, за да не се разпаднат и да не са меки като гъба. По желание за по-меки бишкоти, може да сложите кокос наполовина от посочените грамажи и при разбъркване на сместа ако ви се вижда много рядка да добавите още. Кокосът поема течността и много бързо ще прецените дали да добавите още.

< Ако еритритола е на кристали, може да смелите в мелничка за кафе. Коригирайте в десерта на вкус. Тъй като не замества 1:1 захарта в рецептите, а 70%, то ако в дадена рецепта е нужна 100 г захар, то значи трябва да замените със 130 г еритритол. Добавяйте и опитвайте на сладост в крема и в кафето за напояване на бишкотите. Тирамисуто в първия ден не беше чак много сладко, но на 2-ри ден много омекнаха бишкотите и се напоиха и сякаш се отдели още повече сладост в десерта. Затова коригирах и в рецептата еритритола. Ако ще го хапвате още в деня, в който е направено, може да увеличите еритритола на 100 г в крема, но ако ще престои поне ден, то намалете заместителя на захарта. Лично на мен на втори и трети ден ми беше доста по-сладко, след като се спои хубаво.

< Ако желаете, може да добавите във всяка чашка по лъжица охладено еспресо. Аз добавих. Понеже бишкотите са сухи, поемат кафето, дори и преди това да са били накиснати. Може да поръсите съвсем малко нес кафе, ако ви допада. 

< Ако имате ром, добавете си обезателно :) Една капачка няма да развали кетото, но ще даде хубав вкус и аромат.

< Може да съхранявате десерта в хладилник без да сте поръсили с какао, а при сервиране да поръсите какаото. Така няма да овлажнее. Десертът трябва да престои поне 4 часа преди консумация.



Преди 10 г спазвах нисковъглехидратен режим, но и високомазнинен и преобладаващо рецептите бяха кето. Едни от най-търсените рецепти бяха за хляб и десерти и това беше обяснимо, тъй като при нисковъглехидратен и високомазнинен режим най-лесно е да си изпечеш месо, дреболии и да добавиш салата, или да хапнеш яйца, мазни сирена, сланина, а най-трудно е за закуска да намериш алтернативи на традиционните закуски или пък алтернатива за задоволяване глада за нещо сладко.

Да, понякога и просто изпечено мазно месо+ салата ти писва в ежедневното меню, колкото и да обичаш месо, затова поне аз наблягах на различни комбинации на сготвено със зеленчуци месо, за да получа малко по-разнообразни ястия, които да включа в режима. А закуските ми бяха предимно ястия приготвени с яйца, но дори и някои от тях да се назоваваха палачинки, хлебче, тиганички, то всичко те бяха с вкус на омлет. Много често закусвах и дробчета :)

Да кажем, че малко разнообразие внасяше използването на бадемово и кокосово брашно, или част от тях да бъдат заменени с малко ленено и нахутено брашно, или пък ядкови тахани, но лично за мен фаворит си остава бадемовото брашно в кето рецептите. Имам голяма непоносимост към кокоса и макар понякога да хапвам в малки количества кокосови стърготини или брашно без проблем, то влагането на по-голямо количество кокос в някои десерт или като алтернативно брашно, неминуемо водеше до дългосрочно стомашно неразположение, което водеше със себе си и лекарства. Да, не на всеки понася кокосът, но е по-евтин вариант от бадема и е често предпочитан заместител на брашното при нисковъглехидратните диети. Затова, когато е в малки количества - нямам проблем. Понася ми добре.

Правила съм преди години често таханов хляб, който идеално пасваше като заместител на хляба в закуските ми. Рецептата включваше само сусамов тахан, яйца и бакпулвер. Изключително лесен за направа, но той пък беше с по-особен вкус заради тахана (дори да е от белен сусам) . Не на всеки се харесваше. Затова и нерядко си правех по някое хлебче с лимец, от което си позволявах филийка и влизах в дневните дажби за въглехидрати.

В днешно време интернет прелива от рецепти за кето хлябове и десерти, но в много от тях се използва хуск и ксантова гума. Нищо лошо, просто за мнозина се оказва по-скоро досадно, отколкото трудно, да намерят въпросните добавки, за да получат приличен хляб или десерт, и нерядко се отказват четейки такива рецепти. 

Аз бях същата. Видя ли съставки, които не мога да намеря в кварталния магазин, веднага натисках "х" на рецептата и минавах към следващата. Но с годините нещата се промениха и с днешна дата почти навсякъде и във всеки магазин може да откриете и хуск, еритритол, стевия, всякакви ядкови брашна и нужни добавки за нисковъглехидратни хлябове и десерти.







Няма коментари: