Вече няколко пъти приготвям лазаня с домашни кори, откакто си взех машинка за разточване на кори, пастата с нейна помощ става много лесно и бързо. Тъй като не съм особено голям фен на паста от твърда пшеница (все пак зависи дали ще я хапвам просто така с малко сос, сирена, или ще я влагам в ястие ) предпочитам да приготвям пастата с обикновено бяло брашно или екстра брашно и да става мека паста. В същото време, изключително приятна за похапване, не се размеква, слепва или да се накъсва.
За корите:
* 3 яйца
* 300 г бяло пшенично брашно тип 500
* 1/2 ч.л. сол
За соса:
* 80 мл зехтин
* 1 скилидка чесън нарязана на ситно
* 1 малка глава лук
* 500 г смляно телешко месо
* 1 буркан консервирани домати със сок
* няколко листенца пресен босилек, или 1 к.л. изсушен босилек
* няколко листенца риган или 1 ч.л. изсушен риган
* сол, черен пипер на вкус
За бешамела:
* 500 мл прясно мляко
* 40 г краве масло
* 50 г брашно
* щипка индийско орехче
* сол
* черен пипер
За поръсване:
* 200 г настърган кашкавал или сирене (чедър, гауда, ементал, твърда моцарела), по желание малко синьо сирене
* 4-5 с.л. зехтин
Приготвят се първо сосовете.
Нарязаните на ситно лук и чесън се задушават в зехтин. Добавя се смляното телешко месо и се бърка енергично да се раздроби и запържи.
Следват консервата домати, сол и черен пипер на вкус, и останалите подправки. Оставя се сместа да поври 10 мин.
За бешамела:
Маслото за бешамела се загрява и в него се запържва брашното. Налива се млякото, бърка се енергично, докато се превърне в гъст сос. Подправя се със сол, черен пипер и индийско орехче.
Приготвяне на корите:
Яйцата се смесват със солта и на порции се добавя брашното. Омесва се твърдо тесто. При нужда се намокрят ръцете със студена вода, за да се овлажни тестото и да поеме брашното.
Готовото тесто се разделя на три равни части и се разточва всяка през машинка за паста, като при нужда се поръсва с малко брашно, за да не полепва. Всяка получена дълга кора се разделя на 3 равни части. Общо от трите топки тесто се получават 9 кори.
Слобяване на лазанята:
Намазва се дъното на тавата (30х20 см) със зехтин и малко сос и се поставят ред кори за лазаня 2 броя, следва плънката с месо и отгоре малко бешамелов сос. Отново кори за лазаня, плънката с месо и бешамелов сос. Поръсва се с малко от настърганото сирене и следват отново кори за лазаня, плънка с месо и бешамелов сос и така докато свършат продуктите. Последният ред кори е 3 броя. Най-отгоре се завършва със сос и лазанята, малко зехтин и се поръсва с настъргано сирене.
Пече се в загрята на 180 градуса фурна за около 50 мин.
Няма коментари:
Публикуване на коментар