неделя, 19 юни 2022 г.

Лазаня с домашно точени кори


Вече няколко пъти приготвям лазаня с домашни кори, откакто си взех машинка за разточване на кори, пастата с нейна помощ става много лесно и бързо. Тъй като не съм особено голям фен на паста от твърда пшеница (все пак зависи дали ще я хапвам просто така с малко сос, сирена, или ще я влагам в ястие ) предпочитам да приготвям пастата с обикновено бяло брашно или екстра брашно и да става мека паста. В същото време, изключително приятна за похапване, не се размеква, слепва или да се накъсва.

За корите:

* 3 яйца

* 300 г бяло пшенично брашно тип 500 

* 1/2 ч.л. сол


За соса:

* 80 мл зехтин

* 1 скилидка чесън нарязана на ситно

* 1 малка глава лук


* 500 г смляно телешко месо

* 1 буркан консервирани домати със сок

 * няколко листенца пресен босилек, или 1 к.л. изсушен босилек

* няколко листенца риган или 1 ч.л. изсушен риган

* сол, черен пипер на вкус


За бешамела:

* 500 мл прясно мляко

* 40 г краве масло

* 50 г брашно

* щипка индийско орехче

* сол

* черен пипер


За поръсване:

* 200 г настърган кашкавал или сирене (чедър, гауда, ементал, твърда моцарела), по желание малко синьо сирене

* 4-5 с.л. зехтин


Приготвят се първо сосовете.

Нарязаните на ситно лук и чесън се задушават в зехтин. Добавя се смляното телешко месо и се бърка енергично да се раздроби и запържи.

Следват консервата домати, сол и черен пипер на вкус, и останалите подправки. Оставя се сместа да поври 10 мин.


За бешамела:

Маслото за бешамела се загрява и в него се запържва брашното. Налива се млякото, бърка се енергично, докато се превърне в гъст сос. Подправя се със сол, черен пипер и индийско орехче.

Приготвяне на корите:

Яйцата се смесват със солта и на порции се добавя брашното. Омесва се твърдо тесто. При нужда се намокрят ръцете със студена вода, за да се овлажни тестото и да поеме брашното.

Готовото тесто се разделя на три равни части и се разточва всяка през машинка за паста, като при нужда се поръсва с малко брашно, за да не полепва. Всяка получена дълга кора се разделя на 3 равни части. Общо от трите топки тесто се получават 9 кори.



Слобяване на лазанята:

Намазва се дъното на тавата (30х20 см) със зехтин и малко сос и се поставят ред кори за лазаня 2 броя, следва плънката с месо и отгоре малко бешамелов сос. Отново кори за лазаня, плънката с месо и бешамелов сос. Поръсва се с малко от настърганото сирене и следват отново кори за лазаня, плънка с месо и бешамелов сос и така докато свършат продуктите. Последният ред кори е 3 броя. Най-отгоре се завършва със сос и лазанята, малко зехтин и се поръсва с настъргано сирене.

Пече се в загрята на 180 градуса фурна за около 50 мин.







Няма коментари: