понеделник, 20 юни 2022 г.

Шафраново пиле/ Zereshk Polo Ba Morgh


Една рецепта от персийската кухня, с доста екзотичен и пикантен вкус, но оризът като гарнитура олекотява ястието и е много приятно на вкус. Салатата към ястието дава още доза свежест.

"Zereshk Polo Ba Morgh" е пиле подправено с микс от персийски подправки, задушено в сос с шафран, сервирано в голяма чиния с шафранов ориз и гарнирано с тръпчиви сушени берберис. А берберис е обикновен кисел трън-храст (Berberis vulgaris), чиито плодове са яркочервени, кисели на вкус, узряват в края на лятото и много често присъстват в персийските ястия.

Нямах берберис, замених в ястието с червени боровинки, но може да се гарнира и с нар. 
Оризът трябва да е басмати. Аз сложих днес дългозърнест ориз. И с него се получи вкусно, но за гарантиран добър резултат, заложете на басмати.

В повечето случаи ястието се приготвя с месце на кокал, но в моето вложих пилешко филе.

Източник на рецептата тук: persian-saffron-chicken-zereshk-polо

Шафраново пиле/ Zereshk Polo Ba Morgh



Рецепта:

* 5-6 с.л. зехтин 

* 4 половинки пилешки гърид без кост

* 1 глава жълт лук нарязан на ситно

* 2 скилидки чесън - пресовани

Подправки:

* 1 ч.л. куркума

* 1/4 ч.л. смляна канела

* 1/4 ч.л. смляно индийско орехче

* 1/4 ч.л. кардамон 

* 1/4 ч.л. смлян кимион

* 1/4 ч.л. смлян кориандър

* 1/8 ч.л. чили на прах

* 1/2 ч.л. сол
* 1/2 ч.л. смлян черен пипер

Всички подправки се смесват.

Нужни са още:

* 2 с.л. доматено пюре

* 2 1/2 чаши пилешки бульон (или вода)

* 1/2 част от шафрановата вода 

* 1/2 ч.л. сол и 1/2 ч.л. черен пипер на вкус


/вода с шафран/:

* 1/4 чаена лъжичка шафран 

* 1 кубче лед

Поръсете шафрана в малка купичка върху кубче лед и оставете кубчето лед да се разтопи. 


За шафрановия ориз:

* 1 1/2 ч.ч. ориз басамати 

* 1/2 от  водата с шафран

* 1 малка шепа сушени берберис /или червени боровинки/

* 1 ч.л. масло

* 1/4 ч.л. захар (ако използвате боровинки или нар не е нужна)



Приготвяне:

Всички подправки се смесват и с част от тях се подправя пилето.

В зехтина се задушава нарязаният лук. Добавя се пилето и се запечатва и от двете страни за по 2 минути. Добавя се пресованият чесън и се разбърква за кратко.

Добавя се доматеното пюре, разбърква се, добавят се останалите подправки, шафрановата вода, сол, пипер и пилешки бульон и ястието се оставя да къкри на тих огън. (Ако се приготвя с пилешки гърди на тях им е нужно по-малко време и може да се извадят по-рано, след около 15 минути къкрене в соса, а да се остави сосът да ври, да се изпари водата и да се сгъсти. Бульонът ми дойде в повече за гърдите, та може да намалите малко, за да се приготви по-бързо ястието, ако няма да ползвате месо на кокал, но в случай, че ползвате бутчета, то бульонът е достатъчно и ястието трябва да къкри, докато месото стане крехко/

Оризът се сварява по описание на опаковката. Една част се отделя и към нея се добавят шафрановата вода и задушените в масло и захар берберис. В случай че ползвате червени боровинки или нар, може да пропуснете тази стъпка и само да добавите шафранова вода в заделената част ориз, докато се оцвети.

В голяма чиния се сервира ястието, като първо се разпределя бял ориз, върху него шафранов ориз, после пиле, сос, и ако ползвате боровинки или нар, поръсвате отгоре. Сервирате със свежа салата.



Предпочитана свежа салата е салата "Ширази". 

* 1 краставица

* 2 домата

* 1/2 глава червен лук

* сокът от един лимон

* няколко листенца прясна мента

* сол и черен пипер на вкус

Краставицата, доматите и лукът се нарязват на малки кубчета. Подправят се с лимонов сок, сол, черен пипер и свежи листенца накъсана мента.

Аз направих по-различна салата. Просто за нотка свежест. И вместо ирански плосък хляб, с който типично се хапват ястията в персийската кухня, направих питки с черен кимион, но до тях не стигнахме. Оризът е достатъчен въглехидрат и засища.






Няма коментари: