четвъртък, 30 юни 2022 г.

Фалшиво тирамису с домашни бишкоти и шоколадов сос


Обичам това фалшиво тирамису. Просто ми е леко и вкусно. И макар бишкотите да си ги приготвям аз /по рецепта на www.cookwithasmile.com /, то десертът се приготвя за малко повече от половин час. Бишкотите се правят изключително лесно и се пекат бързо. Десертът може да се приготви в дълбока купа, в индивидуални купички, или във форма с откопчаващо се дъно с диаметър 20 см.


Домашни бишкоти - 24-26 броя

* 3 яйца

* 110 г пудра захар

* 120 г брашно

* 1 ч.л. ванилов екстракт

* пудра захар за поръсване


Фурната се загрява на 180 градуса.

За направа на бишкотите яйцата се разделят на белтъци и жълтъци.

Белтъците се разбиват с половината захар на гъста и лъскава смес, докато се образуват връхчета при разбиване, които да не спадат.

Жълтъците, ванилията и останалата захар се разбиват за 2-3 минути на висока степен на миксера.

С помощта на шпатула се добавят жълтъците към белтъците и се разбъркват в една посока, като се загребва от сместа отдолу и се обръща отгоре.

Брашното се добавя на две части към яйчената смес, като се разбърква по същия начин, да не спадне сместа, а да остане въздушна и пухкава.

Подготвя се голяма тава покрита с хартия за печене.

С помощта на лъжица се сипва от сместа в тавата, като се оформят кръгли бишкоти /не е нужно да са с правили форми, но по желание може да се шприцоват/. Поръсват се с пудра захар.

Бишкотите се пекат за около 10 минути. /Внимавайте да не ги препечете! Когато леко порозовеят ги извадете./

Оставят се да се охладят.



За крема

* 700 г заквасена сметана

* 4-5 с.л. пудра захар /на вкус/

* 1 ч.л. ванилова есенция

Смесват се заквасената сметана, ванилията и пудрата захар. Сместа се разбърква с лъжица.


За шоколадовия сос

* 3 пълни с.л. какао (около 30 г)

* 3 лъжици краве масло студено ( около 30 г)

* 3 с.л. захар (около 30 г)

* 6 с.л. вода

Смесват се всички продукти в малък съд и се загряват на умерен огън, като сместа се разбърква до получаване на шоколадов сос / около 2 минути и сосът е готов/


За напояване на бишкотите

* 2 чаши двойно еспресо- охладено /може разбира се шварц кафе, или нес кафе, но с еспресо ми харесва най-много тирамисуто/

* 4 с.л. захар

* 2-3 с.л. ром /или ромова есенция/


За украса

* 1 с.л. какао

* няколко ягоди/малини



Приготвяне на тирамисуто

В сервизна купа или форма се поставят ред напоени в кафе бишкоти. Отгоре се разпределя половината сметанов крем и половината шоколадов сос, като се поръсва с лъжица. По желание може да добавите няколко ягоди или малини. Отгоре се поставя втори ред напоени с кафе бишкоти и се разпределя останалия сметанов крем последван от шоколадовия сос. Тирамисуто се поръсва с какао и по желание се украсява с няколко ягоди, бишкоти и шоколадов сос.

Охлажда се поне 4 часа преди консумация.



Няма коментари: