петък, 25 ноември 2022 г.

Сандвич "Крок Мадам"/ Croque-Madame


Франция е следващата страна от футболното предизвикателство. Богата, изобилна, стилна кухня, в която дори сандвичите излъчват класа 😀 и не са ти нужни просто 2 минути да намажеш филия с нещо си, а си трябва сериозна подготовка.

Обичам Крок Мадам и нерядко си приготвям. Понякога с тостерен хляб, понякога с ръчно месен хляб. Обичам и с пълнозърнест. Даже май повече ми харесва с него, особено ако има семена някакви. Като се запекат филийките и става разкош.

Приготвяла съм много пъти Крок Мадам, но все не стигам до споделяне в блога.

Относно рецептата, аз лично съм си харесала тази и си ги правя по нея. https://www.youtube.com/watch?v=JYQbFE5YfBo Иначе има и доста по-бързи варианти, но след попарен опит да смачкам в пресата един такъв сандвич- после вече си следвам процедурата от клипа и не ми тежи.


Накратко обяснено - По 2 филийки (тостерен) хляб са нужни за сандвич.

Намазват се филийките с разтопено краве масло, поставят се в тава за печене /покрита с хартия за печене/ и се запичат във фурната да хванат малко тен.

Изваждат се. Намазва се една филийка с много малко горчица, на върха на лъжичка ( а за любителите може и повечко). Добавят се един, два слайса шунка и някакво разтапящо се сирене (ементал, гауда, едамер, може и кашкавал- така, да покрие шунката), затваря се с втората филийка.

Сандвичите се връщат отново във фурната, да се поразтопи сиренето/кашкавала.


Изваждат се, отгоре се поливат с бешамел, като за 2 сандвича е достатъчно да се загрее супена лъжица масло в съд на котлона, да се запържи в маслото 5 грама бяло брашно, след което се добавя 100 мл прясно мляко и се бърка с бъркалка, да се сгъсти (за 2 минути работа). Подправя се с щипка сол, индийско орехче и черен пипер. Настъргва се вътре 10 грама от сиренето (едам, гауда, каквото има) и се разбърква. Разпределя се върху запечените филийки и се връщат във фурната хубаво да се запекат и да се разтече сосчето и сиренцето в сандвича.

Приготвяме яйца на очи и върху всеки сандвич поставяме по един брой. Сервират се веднага поръсени с малко магданоз /в клипчето с мащерка/.

Приготвих и с бял хляб, и с черен хляб.

Малко повече снимки имам, както споделих - нерядко приготвям :)

Ето още крокчета :)










Няма коментари: