петък, 25 ноември 2022 г.

Яйца по Уелски /Anglesey


Покрай световното по футбол се включих в едно кулинарно предизвикателство и това беше първото ястие, което приготвих вкъщи. Включих се от втория ден и си избрах да сготвя рецепта от Уелс.

Готвих рано и по тъмно. Запеканко-ястието хапнахме за закуска с плосък горещ хляб. Ами кеф си беше.

Ама става ли, не става ли за закуска - все тая! На мен много ми хареса. Обичам картофи, яйца и топящи се сирена и това беше една от причините да се спра на семплото и непретенциозно ястие за участие.


Яйца по Уелски /Anglesey


Рецепта 90% е една и съща по сайтовете, тук-там с малки добавки/промени.

Моето изпълнение е по рецепта споделена от Дианка в блога и тук: http://trydiani.blogspot.com/2011/04/anglesey.html

Разликата при мен е, че сварих по-малко яйца, за да вмъкна ястието в малки купички за закуска.

500 г картофи

25 гр. масло

50-100 мл. прясно мляко /според сорта картофи/

25 гр. кашкавал, настърган(при мен зряла моцарела)

сол и прясно смлян бял пипер

щипка прясно смляно индийско орехче

3-4 стръка пресен лук (може праз лук) и един стрък пресен чесън


Сос бешамел

25гр. масло

25 гр. брашно

300 мл. мляко

50 гр. чедър или кашкавал, настърган (при мен зряла моцарела)

щипка прясно смляно индийско орехче

сол и прясно смлян черен пипер


Топинг

4 с.л. галета

25 гр. чедър или кашкавал, настърган (зряла + пушена моцарела при мен)

25 гр. масло

сол и прясно смлян черен пипер

пера зелен лук за гарниране


Изпълнението на рецептата е лесно.

Сваряват се картофите, смесват се с маслото, млякото, подправките и се намачкват с преса. По желание се добавят нарязан лук и чесън, но може и да не е директно в пюрето, а да се поръсят отгоре.

Разпределя се пюрето в керамични купички.


За бешамела се сгорещява маслото, запържва се в него брашното, добавя се студеното мляко и сместа се бърка с бъркалка на котлона, докато се сгъсти. След което се овкусява с подправките и се добавя настърган кашкавал (сирене)

Сваряват се яйцата, срязват се наполовина и се поставят в купичките върху картофеното пюре. Отгоре се заливат с бешамел, поръсват се със смес от настърган кашкавал/сирене, галета, малко черен пипер и купичките се слагат във фурната, да се запече ястието, за около 15-20 минути. Това е.

Беше много вкусно!



Няма коментари: