Покрай световното по футбол се включих в едно кулинарно предизвикателство и това беше първото ястие, което приготвих вкъщи. Включих се от втория ден и си избрах да сготвя рецепта от Уелс.
Готвих рано и по тъмно. Запеканко-ястието хапнахме за закуска с плосък горещ хляб. Ами кеф си беше.
Ама става ли, не става ли за закуска - все тая! На мен много ми хареса. Обичам картофи, яйца и топящи се сирена и това беше една от причините да се спра на семплото и непретенциозно ястие за участие.
Яйца по Уелски /Anglesey
Рецепта 90% е една и съща по сайтовете, тук-там с малки добавки/промени.
Моето изпълнение е по рецепта споделена от Дианка в блога и тук: http://trydiani.blogspot.com/2011/04/anglesey.html
Разликата при мен е, че сварих по-малко яйца, за да вмъкна ястието в малки купички за закуска.
500 г картофи
25 гр. масло
50-100 мл. прясно мляко /според сорта картофи/
25 гр. кашкавал, настърган(при мен зряла моцарела)
сол и прясно смлян бял пипер
щипка прясно смляно индийско орехче
3-4 стръка пресен лук (може праз лук) и един стрък пресен чесън
Сос бешамел
25гр. масло
25 гр. брашно
300 мл. мляко
50 гр. чедър или кашкавал, настърган (при мен зряла моцарела)
щипка прясно смляно индийско орехче
сол и прясно смлян черен пипер
Топинг
4 с.л. галета
25 гр. чедър или кашкавал, настърган (зряла + пушена моцарела при мен)
25 гр. масло
сол и прясно смлян черен пипер
пера зелен лук за гарниране
Изпълнението на рецептата е лесно.
Сваряват се картофите, смесват се с маслото, млякото, подправките и се намачкват с преса. По желание се добавят нарязан лук и чесън, но може и да не е директно в пюрето, а да се поръсят отгоре.
Разпределя се пюрето в керамични купички.
За бешамела се сгорещява маслото, запържва се в него брашното, добавя се студеното мляко и сместа се бърка с бъркалка на котлона, докато се сгъсти. След което се овкусява с подправките и се добавя настърган кашкавал (сирене)
Сваряват се яйцата, срязват се наполовина и се поставят в купичките върху картофеното пюре. Отгоре се заливат с бешамел, поръсват се със смес от настърган кашкавал/сирене, галета, малко черен пипер и купичките се слагат във фурната, да се запече ястието, за около 15-20 минути. Това е.
Беше много вкусно!
Няма коментари:
Публикуване на коментар