M'hanncha (змийска торта)- Нещо като сладка баница, нещо като щрудел, нещо като баклава, ама без сироп. Голяма вкусотия.
Така наречената змийска торта се прави с бадемова паста пълна с аромати, която се оформя и навива в кори за баница, или фино разточено тесто. Изпича се и се поръсва и гарнира с пудра захар и филирани бадеми.
Адаптирах рецептата и към бадемите добавих още екзотика типична за Мароко - фурми, смокини и малко орехи. Стана просто разкошна! Човек се влюбва от първата хапка.
Слагам рецептата с промените, които направих, а ако искате в оригинал, вместо сушени плодове добавете същото количество бадеми.
M'hanncha (змийска торта)
Тук добавям моя вариант. В оригинал се прави само със смлени бадеми/бадемова паста
Нужни са 5 фини кори за баница. 4 за навиване на рулото и 1 за поправка на скъсаните части отгоре.
Пълнеж:
100 г филирани бадеми/ или 50 г филирани бадеми + 50 г орехови ядки
50 г печени смокини/ или сушени смокини, нарязани на ситно
50 г фурми / нарязани на ситно
50-60 г кафява захар
50 г краве масло
1 жълтък
1 ч.л. течна есенция ванилия
3 с.л. фреш портокал
1/2 ч.л. смляна канела
1/4 ч.л. смлян кардамон
1 ч.л. настъргана портокалова кора
За намазване на корите: 30 г разтопено краве масло
За намазване оргоре - 1 жълтък разбит с 1 ч.л. ябълков оцет
За поръсване - пудра захар, канела, филирани бадеми
Всички продукти за пълнежа се поставят в кухненски робот и се пасират до получаване на паста. Това се получава за около 2 минути.
Подготвя се лист фолио за свежо съхранение и върху него се изсипва сместа и се оформя като руло/салам с помощта на фолиото. Поставя се в хладилника да се стегне за 15 минути.
Може предварително да се раздели на две части, но на мен по-лесно ми беше от една част после да оформя две рула паста. Изважда се рулото /след като сме подготвили корите-виж по-долу/, с остър нож се разделя през средата на две големи пръчки и се дооформя с ръце.
Подготвят се корите. Разчистете си място на плото, защото ще ви е нужна ширина.
Взима се кора, намазва се с разтопено краве масло. Застъпва се с друга кора , да покрие 3/4 от кората и се намазва пак с масло. Следващата кора пак се затъпва с втората и намазва с масло. Така се процедира и с последната кора. Трябва ни дължина на рулото, затова застъпваме на око корите.
След това изваждаме оформената паста на салам. Разрязваме по дължина на две части и дооформяме набързо с ръце, да стане цилиндрична. Поставяме в единия край на корите по дължина едно до друго оформените рула. Навиваме с корите и получаваме голямо, дълго руло. Него навиваме на охлюв /змия 🙂 ) и прехвърляме внимателно в тава за печене, покрита с хартия за печене.
Там където се е счупило рулото, закърпваме с отделената кора, като първо леко навлажняваме горната част на самото руло, да залепне кората. Дали с пръсти топнати във вода, или с намазана с масло четка, или друга мазнина, късаме от отделената кора, поставяме отгоре и подпъхваме отдолу, да скрием цепнатините.
Намазваме с разбит с оцет жълтък и печем на 180 градуса в загрята фурна около 20 минути.
Изваждаме, поръсваме с пудра захар, канела, филирани бадеми и оставяме да се охлади.
След охлаждане разрязваме на порции.
Източници тук: https://www.epicurious.com/…/vie…/mhanncha-snake-cake-361411
https://www.sbs.com.au/…/moroccan-almond-pastry-mhancha…
Няма коментари:
Публикуване на коментар