понеделник, 19 декември 2022 г.

Марокански плосък хляб/ Msemen

Msemen - M'semen, Msemmen или Rghaif, е традиционен плосък хляб, произхождащ от Магреб, често срещан в Алжир, Мароко и Тунис.
Наричат го ту марокански палачинки, ту марокански квадратен хляб. Едно е ясно, хапва се както на закуска, така и на обяд и вечеря. 
За закуска обикновено се гарнира със сироп от  масло и мед, със сладко, сушени плодове, маслини и сирена, а за обяд и вечеря се накъсва и е удобен за загребване и топване във вкусни ястия приготвени в тажин, вместо вилица.
Хлябът трябва да е тънък. Използва се съвсем малко мая и буквално след разтеглянето на корите се изпича. Ако се остави да почива повече време след оформяне ще се издуе при печене, но пак става много вкусен и леко поспада след като се изпече.
Макар да се използва като мазнина повече растителна (слънчогледово олио) и по-малко краве масло, хлябът има страхотен аромат и вкус и дълго след изпичането му остава мек и вкусен.

Msemen - марокански хляб



Рецепта:
480 г бяло пшенично брашно
70 г фин пшеничен грис /може да ползвате и царевичен/
2 ч.л. захар
2 ч.л. сол
5 г прясна мая /или 1/4 ч.л. суха мая/
375 мл топла вода /не гореща/
За сгъване на квадратите си пригответе около:
50 г разтопено краве масло
100 мл олио
4-5 с.л. грис



/Посочените продукти са просто за ориентир. Сипете в малка купа малко грис и отделно малко олио. Разтопете посоченото количество масло (при мен беше достатъчно) Ще добавите ако ви е нужно още/

Всички сухи съставки се смесват в голяма купа. На порции се добавя водата и се замесва меко еластично тесто. Ако тестото е много лепкаво, добавете една, две лъжици брашно и омесете. Оставете тестото покрито с кърпа да почива половин час.

Разделете тестото на 15 парчета и оформете на топчета. Оставете да почиват 15 минути. Докато тестото почива си подгответе останалите продукти /олио, разтопено масло, грис/, подгответе си голяма тава или поднос, да прехвърляте ако искате оформения хляб, и тигана за печене.
Намаслете с олио разботната повърхност. Вземете топче тесто и разстелете с ръце на квадрат. Топнете ръцете в масло и намажете разтегляйки от горната част.
Поръсете с грис.

Сгънете едната част до средата, намажете и поръсете пак леко с грис. Сгънете и другата част и пак намажете и поръсете. После прегънете двата срещуположни края. Трябва да получите малко пликче. Последващо пак намазвате ръцете с олио и разстилате с ръце на квадрат.
Може да направите 3-4 и веднага да започнете да печете в загрят тиган с незалепващо покритие. Докато едните се пекат ще подготвяте другите.

Квадратният хляб се изпича и от двете страни. Може да печете на по-слаб огън, но аз засилвам повече, защото ми харесва с по-златиста коричка. Този хляб не е никак далечен и непознат и е сходен с българските кръстачки и турските гюзлеми. Разликата е, че имаме пшеничен грис, нямаме сирене за пълнеж, ползва се повече олио вместо масло, но хлябът е много вкусен.

Забележка: Може да комбинирате спокойно маслото с олиото и така да обработвате хляба.

Няма коментари: