понеделник, 19 декември 2022 г.

Rfisa/ Пиле с леща и плосък хляб - мароканска кухня

Rfisa - едно интересно и вкусно ястие от мароканската кухня.



Приготвя се с пилешко месо, леща и се сервира върху накъсан хляб Msemen.
Ястието може да се приготви в тажин, на бавно готвене, но може и в тиган. Също се получава страхотно.
Ако нямате готов хляб ще ви отнеме много време, за да го приготвите, но всяка хапка си заслужава. Накрая ще се насладите на вкусен обяд или вечеря, с много екзотичен и по-малко познат вкус у нас.
Пилето се готви цяло часове, облечено в много ароматни подправки, буквално доведено до разпад. Както казах може в тажин, може в тиган с капак, но най-бързо и лесно става ако се нареже пилето на порции и се приготви в тиган. Не по-малко вкусно е.
Ras al hanout е смес от различни подправки и се използва най-вече в кухните на Мароко, Алжир и Тунис. Комбинацията от подправки е различна, в различните държави и региони, и често съдържа микс от поне 10 подправки, а някъде стигат и до 30. Пропорции и комбинации има различни.

Rfisa/ Пиле с леща и плосък хляб - мароканска кухня



За 5 порции: 1 цяло пиле или 1,5 кг пилешко месо /нарязани части от пилето по избор- ако искате махнете кожата, но на крилцата може да я оставите/ 50 мл зехтин 1 голяма глава лук нарязана на ситно 2-3 нарязани на ситно скилидки чесън 1 ч.л куркума 1 ч.л. сол 1 ч.л. черен пипер 1 ч.л. настърган джинджифил 1/2 ч.л. шафранови нишки накиснати в малко вода 2 ч.л. рас ел ханут/ ras al hanout 100 г сурова кафява леща (накисната за една нощ в студена вода), но може да я сварите предварително, за да стане по-бързо ястието. 10 Msemen хляба/ накъсани/ Нарязан магданоз за гарниране на ястието


За приготвяне в дълбок тиган с капак:
Загрейте мазнината и задушете наразаните на ситно лук и чесън, докато омекнат. Добавете пилето нарязано на порции и запържете като обръщате от всички страни за кратко. Добавете куркумата, солта, черния пипер, джинджифила, шафрановите нишки и рас ел ханут, запържете за минута и налейте 3 чаши вода. Гответе пилето на умерен огън под капак за около 50 минути, като периодично проверявате и разбърквате.
Накрая сипете отцедената от водата леща и гответе до готовност на лещата- около 15 минути, ако е престояла цяла нощ накисната във вода. Трябва да остане сос в ястието. При нужда с добавянето на лещата, ако не е останал много сос, сипете малко вода.
Още по-лесно е ако лещата е предварително сварена, но не разварена. Може да задушите в лъжица, две зехтин нарязана скилидка чесън, да добавите лещата, щипка кимион, пипер и сол, да сварите в малко вода, но да не се разварява и последващо да добавите към месото.
Сервирайте ястието като в голяма чиния или в индивидуални такива накъсате парчета хляб, добавите от пилето с леща отгоре и полеете с малко сос. Гарнирайте с нарязан на ситно магданоз и яжте, докато е топло, като с хляба си загребвате от месото с леща.


Ras al hanout е смес от различни подправки и се използва най-вече в кухните на Мароко, Алжир и Тунис. Комбинацията от подправки е различна, в различните държави и региони и често съдържа микс от поне 10 подправки, а някъде стигат и до 30. Пропорции и комбинации има различни.
Миксът, от който сложих в моето ястие съдържа: 1 ч.л. семена кориандър 1 ч.л. семена кимион 1/2 ч.л. семена кардамон 1/2 ч.л. семена копър 1/2 ч.л. зърна черен пипер 1/2 ч.л. зърна бял пипер/ или меланж пипер- бял, розов, зелен/ 3 бахара 1 ч.л. куркума 1/2 ч.л. канела 1 ч.л. червен сладък пипер
Семената се слагат в сух тиган и се запичат /затоплят/ за 2 минути. Още топли се прехвърлят в хаванче и се стриват на фин прах. Смесват се с останалите подправки и се разбъркват. За Rfisa ястието са достатъчни 2 ч.л. от микса. В различните разновидности подправката може да съдържа още: звезден анасон, индийско орехче, карамфил, лавандула, рози, лют пипер, шафран, сминдух и т.н.

Няма коментари: