четвъртък, 8 декември 2022 г.

Tonteki/ Свинска пържола с чесново-кафяв сос


Tonteki

Тонтеки буквално значи- свинска пържола, а добавката към нея е пикантен кафяво-чеснов сос. Много вкусно, много лесно за приготвяне ястие, което след забързания ден днес и късното прибиране вкъщи, ми дойде идеално за вечеря, без много суетене в кухнята. Бях планирала ястието, затова си подготвих месото, а когато се прибрах имах вкусна вечеря за по-малко от 30 минути.

Интересното около ястието е, че е създадено през 60-те години в Япония, в град Йокаичи, но от собственик на китайски ресторант, с цел първо да задоволи физически трудещите се работници в индустриалния град, но бързо печели популярност и сред други хора и се предлага в много ресторанти вече в Япония, с разновидност на кафявия сос.

Съставките са прости. Свинска пържола, няколко соса, сол и пипер и става чудесно ястие за бърз обяд или вечеря. Аз със сигурност ще го приготвям често. Особено ако нямам много време за кухнята.

Tonteki- Свинска пържола с чесново-кяфяв сос



Източник на рецептата тук: https://www.japanesecooking101.com/tonteki-recipe/
За 3 порции:

3 свински пържоли овкусени със сол и черен пипер
2-3 с.л. растителна мазнина за пържене на пържолите
1 глава чесън

За соса:
3 с.л. кетчуп
3 с.л. соев сос
3 с.л. уорчестър сос
3 с.л. равни мед
3 с.л. вода

Чесънът се обелва и скилидките се запържват до леко кафяв цвят. Изваждат се от мазнината.
В мазнината се запържват пържолите от двете страни за по около 7 минути ако са дебели, а ако са по-тънки намалете времето на около 3 минути от страна.
Изваждат се и мазнината се отстранява от тигана, без да се измива.
Всички съставки за соса се смесват и разбъркват. Изсипват се в тигана и сместа се загрява и разбърква за около 3-4 минути, докато съвсем леко се сгъсти.
Пържолите се сервират нарязани и поляти с по 2-3 с.л. от соса и скилидки чесън.
За гарнитура е подходяща свежа салата - примерно от зеле.



Няма коментари: