четвъртък, 16 февруари 2023 г.

Плачещ кекс - шоколадов кекс от турската кухня/ Turkish Crying Cake "Ağlayan Pasta"


Много приятен шоколадов десерт от турската кухня. Не е твърде сладък, но е достатъчно какаово-шоколадов за моя вкус.

Варианти за приготвяне има няколко. В някои се набляга на приготвянето на течна шоколадова заливка за плачещия кекс, която се прави от какао, масло, захар, вода, а понякога и с добавен разтопен шоколад /Правила съм такава без шоколад, когато не съм имала наличен и е доста добра глазура за сладкиши.

В други се комбинира шоколад и сметана за мека шоколадова заливка.

Кексът е сиропиран с мляко с какао, но не прекалено.

Млечната смес между кекса и шоколадовата заливка е най-често сметана. Или готова млечна за разбиване или суха, която се разбива с прясно мляко на пухкав крем.

Вариант 1: Плачещ кекс

Вариант 2:  Плачещ кекс

Аз направих първия вариант на кекса, като намалих дозата наполовина, тъй като излизат доста парчета.


Блат:

* 1 голямо яйце Л размер

* 75 г кристална захар

* 1 пакетче ванилова захар

* 100 мл прясно мляко

* 40 мл олио (може и разтопено краве масло)

* 15 г пълномаслено какао/ премиум

* 100 г брашно

* 4 г бакпулвер


Сиропиране:

* 100 мл прясно мляко

* 7 г пълномаслено какао


Крем:

* 300 мл млечна сметана за разбиване

* 1/2 ч.л. есенция ванилия

* 25 г пудра захар


Глазура:

* 125 мл млечна сметана

* 100 г черен шоколад


По желание 20 г нарязани ядки суров шам фъстък за украса.


В купа смесете яйцето, захарта и ваниловата захар и разбийте с бъркалка. 

Добавете прясното мляко и олиото и отново разбийте с бъркалка.

Пресейте върху сместа какаото, брашното и бакпулвера и отново разбийте с бъркалка, докато сместа се хомогенизира и да няма бучици.

Намажете тавичка 20х22 или 22х24 см с олио. Изсипете кексовата смес. Изпечете на 180 градуса за 20 минути. Проверете с клечка забодена в средата, дали блатът е изпечен. Извадете от фурната и оставете да се охлади в тавата.

Загрейте прясното мляко и разтворете в него какаото. Разбъркайте добре, да няма бучици. При нужда загрейте на котлона да се разтвори хубаво.

Надупчете кекса на няколко места с вилица. Залейте с горещото мляко с какао. 

Оставете кекса да поеме сместа.

Разбихте сметаната с пудрата захар и ванилията на пухкав крем. Разпределете върху кекса и изравнете.

Оставете в хладилник да се стегне и охлади сметаната отгоре.

Загрейте в тенджерка сметаната. Махнете съда от котлона. Начупете вътре шоколада и разбъркайте, докато се разтвори. 

Залейте кекса и изравнете. 

Оставете кекса да се охлади 4 часа преди сервиране. 

По желание поръсете с нарязани ядки или украсете с плод.


Instagram Kokona

Facebook Kokona

Няма коментари: