четвъртък, 16 февруари 2023 г.

Мочи понички/ Mochi donuts


Рецепта от японската кухня. Много вкусни понички се получават, много ароматни, с хрупкава коричка и дъвчаща вътрешност. Аз направо се влюбих в тях.

Разликата с другите понички е, че се правят с оризово брашно, но сортът ориз е сладникъв. Има такъв ориз, на който казват Мочико и е подходящ за приготвяне на десертът Мочи, а също и за тези понички, но може да се направи и с други видове оризово брашно, което е подходящо за десерти. Може да проверите в магазини, в които продават азиатски храни и подправки.

Тестото за поничките се приготвя много лесно. Смесват се всички съставки, заливат се с вряла вода, разбърква се сместа и престоява час, преди да се изпържат поничките.

На пръв поглед съставките не са много, но количеството понички на топчета излиза много. Близо 100 броя. Пак зависи от големината, с която ги оформите, но да се знае, че макар и да изглеждат много като брой, то не пълнят някаква голяма купа чак и се ядат като семки. Изчезват много бързо и не са така натежаващи на стомаха, като тези с бяло брашно.

Относно оформянето - от тестото може да се оформят по 8 малки топчета, които да се подредят във формата на ринг върху изрезки хартия за печене. Последващо с хартията се слагат да се пържат в маслена баня, като след 2-3 минути хартията се отлепва и поничката се обръща и от другата страна да се изпържи. Изваждат се, оставят се да се отцедят и може да се потопят в шоколадова или захарна глазура, а последващо и да се украсят. Цялото това упражнение е много пипкаво, уверявам. Може да поизгорите ръцете, да имате трудност при отлепването на поничките и за мен лично не си струва.


Затова пък намерих по-лесна опция, а тя е именно да се оформят на топчета с ръка и веднага да се пускат в загрятата мазнина и да се изпържат до златисто. Последващо се изваждат горещи и се поставят директно в купа с кристална захар, да полепне по тях. След това се прехвърлят в сервизна чиния. Така са направо идеални!


Не се оформят предварително. Оформянето е непосредствено преди всяка доза за пържене. Стават бързо. Не се пържат по много, тъй като се гонят в съда и се слепват. Може да пуснете едното топче в единия край, другото в другия, но те се намират и се слепват. Не че и на малки дози не се слепват, ама по-лесно се отделят с решетъчната лъжица. Аз пържих по около 15 броя наведнъж.

Източник на моите мочита тук: https://www.tastemade.com/recipes/mochi-doughnuts

Тук може да видите още един вариант с добавено яйце към тестото: https://keepingitrelle.com/mochi-donuts-recipe/

Тук може да видите и лесното оформление на поничките: https://izzycooking.com/mochi-donuts/

Мочи понички/ Mochi donuts


Рецепта:

За тестото:

* 300 г оризово брашно за десерти

* 90 г кристална захар

* 10 г бакпулвер

* 1/2 ч.л. сол

* 20 г разтопено краве масло

* 1 ч.л. течна есенция ванилия

* 220 мл гореща вода


* олио за пържене (500 мл)

* 1 ч.ч. захар за овалване на поничките


В купа се смесват всички съставки за тестото, отгоре се заливат с гореща вода и се разбърква сместа с лъжица до еднородна смес. Полученото тесто се оставя в купата, покрива се отгоре с фолио за свежо съхранение и се оставя да престои 1 час, докато се охлади.

Загрява се мазнината в малък съд (тенджерка). Нека огънят да е умерен, да не прегаря мазнината и да не почерняват поничките. От тестото се откъсва с пръсти и се оформят малки топчета, които се пускат в сгорещеното олио. Пържат се по 10-15 броя наведнъж, докато станат златисти. При нужда, ако залепват при пържене, просто леко се разделят с решетъчна лъжица. При самото оформяне на топчетата тестото не трябва да полепва. Ако полепва, добавете много малко оризово брашно (1 лъжица) към сместа и омесете набързо тестото в купата с ръце. Може да полепва съвсем леко на пръстите, но не и в дланите, когато оформяте топчето.

Не ги правете предварително, защото може да се разливат, залепват. Оформяйте и пускайте веднага в горещата мазнина. Става лесно и бързо.

Относно големината на топчетата - на око е работата, но не са големи. По-малки са от орех. Да кажем колкото джанка, колкото малки чери доматчета... нещо такова.

Изпържват се, изваждат се с решетъчна лъжица и веднага се слагат в купа, в която сте добавили 1 чаена чаша кристална захар. Овалват се в захарта, с помощта на лъжица, да полепне тук-там захар по тях.

И така, приготвяте топче по топче, пускате в олиото - 10-15 броя, изпържват се, изваждат се и пак слагате в захарта. Докато едните се пържат вадите тези от захарта и подреждате в купа, чиния- каквото решите.

Може да ги поръсите с пудра захар, но на мен с кристална ми харесват повече.

Идеални са за хапване с някакво сладко. Е, може и без него. На който както му харесва.




Няма коментари: