събота, 30 септември 2023 г.

Тарт с ябълки и яйчен крем- Tart Normande Aux Pommes/ по рецепта на Джулия Чайлд


Рецептата за този тарт е от книгата на Джулия Чайлд - "Основите на френската кухня"

За захарната кора /Pate Sablee/

160 г брашно

60 г кристална захар

1/8 ч.л. бакпулвер

60 г краве масло на кубчета

2 с.л. олио

1 яйце + 1 ч.л. вода разбити

1/2 ч.л. екстракт ванилия

В купа смесваме брашното, маслото, олиото, кристалната захар, бакпулвера и стриваме сместа да стане на едри трохи. Добавяме разбитото с вода яйце, ванилията и замесваме тесто. Увиваме във фолио за свежо съхранение и охлаждаме поне за 2 часа в хладилник, да стегне.

Готовото тесто разточваме върху поръсен с брашно плот и преместваме в намаслена тава с откопчаващ се ринг (22 см). Оформяме борд до средата на ринга. 

В кората изсипваме зрял боб, за да не се надига при печене или затискаме с по-малка тава. Печем в предварително загрята фурна на 190 градуса за 5-6 минути. Изваждаме и охлаждаме тарта както е в ринга.


Пълнеж:

500 г ябълки

60 г кристална захар

1/2 ч.л. канела

Ябълките обелваме и нарязваме на филийки по 3 мм. Объркваме със захарта и канелата и подреждаме в частично изпечения тарт, като ги застъпваме. Печем в горната 1/3 част на фурната , на 190 градуса за 20 минути.

Изваждаме и отново оставяме да се охлади.

През това време приготвяме крема.


За крема:

60 г кристална захар

30 г пресято брашно

100 мл млечна сметана

3 с.л. коняк/бренди

Разбиваме яйцето със захарта до побеляване. Добавяме на порции брашното, при непрекъснато разбиване. След него сметаната, а накрая брендито. Готовата смес разпределяме върху ябълките. Трябва да стигне почти до горния ръб на тарта.

Печем за 10 минути на 190 градуса на долната 1/3 част от фурната, докато сметаната започне да се надига. Поръсваме обилно със захар /аз поръсих с пудра захар, но може с кристална/ и печем още 15-20 минути, докато горната част покафенее, или игла или нож пъхнати в нея излязат чисти.

Тартът се сервира горещ, или поне топъл. Поддържа се топъл до сервиране.




Няма коментари: