събота, 2 септември 2023 г.

Tequeños/ Текеньос - венецуелски пурички със сирене

Tequeños - кралят на венецуелските партита



На тази публикация в блог попаднах в Pinterest - Tequeños, търсейки какво да приготвя за закуска. Хареса ми идеята и въпреки дългото описание на приготвяне и съвети към рецептата, то самите пурички се правят много бързо, а се изяждат още по-бързо.

Намалих съставките наполовина и в зависимост големинатта на отрязаните пръчици сирене или кашкавал, бройката пурички при мен излезе 22 броя, а за лакомник на тесто като мен, 6-7 ми дойдоха достатъчно за закуска :)

Пуричките в случая са с тесто с мая. Вместо мая в тестото може да се сложи бакпулвер или изобщо да се пропуснат набухвателите. Пак ще се получат. 



Рецепта за 1/2 доза. Ако желаете повече пурички си удвоете продуктите.

Тесто:

* 240 грама универсално брашно

* 2 грама суха мая (аз сложих 5 грама прясна мая)

* 4 грама захар 

* 4 грама сол

* 125 мл вода

* 50 г разтопено краве масло

Пълнеж:

* 250 г сирене/кашкавал нарязани на пръчици - нарязах на 22 броя пръчици /може българско краве сирене, кашкавал, може моцарела, може халуми. В оригиналния източник може да прочетете за различни видове сирена.


За тестото се смесват всички продукти в купа и се замесва меко еластично тесто. Увива се във фолио за свежо съхранение и се оставя за 30 минути в хладилник.

Подготвя се сиренето, като се нарязва на пръчици. Дадени са ориентири за големината около 6х1,5 см, или 8х1,5 см. Моите рязах на око и не са еднакви.

След 30 минути тестото се изважда върху поръсен с брашно плот и се разточва на правоъгълна кора около 30х40 см. Нарязва се на 22 ленти (долу-горе).

Взима се пръчица сирене, увива се лентата вертикално около пръчицата, а след това се усуква спираловидно, като се застъпва, за да не изтече сиренето при пържене. Крайчето на лентата се притиска да залепне. Ако лентите ви идват дълги, откъснете крайчето с пръсти и добавете към следващата пръчка сирене.

Готовите пурички се пържат в загрято олио и от двете страни. Потъмняват доста бързо. 

Изпържих ги на две порции в голям тиган с мазнина, която ги покрива до средата.








Няма коментари: