събота, 17 февруари 2024 г.

Сливенски милинки по рецепта на Пенка Чолчева


Рецептата за тези милинки е от книгата на Пенка Чолчева - "601 изпитани готварски рецепти"

Повечето от нас свързват сливенските милинки с поръската с пудра захар, но тук в рецептата тя липсва. Още една добавка е, че тук в милинките има сирене, а обичайно в сливенските милинки няма.

Не е ясно за мен и кога е написана тази рецепта от авторката, като книгите няколко пъти се преиздават, но Пенка Чолчева е български кулинар и журналист, издател на редица книги, посветени на готварството. През 1921 г. мъжът ѝ основава „Вестник на жената“. Нейният първи сборник с рецепти излиза през 30-те години на XX век.

Или е имало по него време и друг вид милинки, или с времето са се изменили някои съставки, или е нейна интерпретация на рецепта.

Милинките са много, много вкусни, мазни, ароматни, пухкави. Методът на направа се различава от обичайния за милинки. Но прочитайки заливката от яйца с кисело мляко, която е типична за добруджанските топчета, а и знаейки какво ще се получи, нямах търпение да ги опитам.

Малко чернокожи стават отгоре, но то и добруджанските топчета така се получават, когато са с по-богата поливка яйца с кисело мляко. Но това се отразява само положително върху вкуса /поне за мен/


Рецепта:

* 750 кг брашно /по рецепта е даден 1 кг, но явно мярката ми за чаша вода е по-малко и затова пое 750 г брашно/

* 20 г прясна мая

* 1 ч.л. сол

* 60 г разтопена мас

* 400 мл вода


Пълнеж:

* 250 г натрошено краве сирене

* 200 г разтопено краве масло /или микс масло + мас/


За намазване на милинките:

* 2 яйца

* 4 с.л. кисело мляко


Натрошаваме маята във водата, добавяме разтопена мас и сол и замесваме меко тесто.

Покриваме с кърпа и оставяме да втасва на топло за около 2 часа.

Загряваме леко кравето масло.

Намазваме обилно тава 35х35 см с разтопено краве масло. Прехвърляме втасалото тесто в тавата и с ръце разстиламе хубаво тестото в тавата. Поръсваме с 2-3 лъжици от кравето масло и сиренето и сгъваме тестото на плик. Отново разстиламе с пръсти в тавата, така че да стига до краищата ѝ. Отново поръсваме масло и сирене и сгъваме на плик. Така 4 пъти. При последното сгъване разстиламе за последно тестото и намазваме с останалата мазнина. 

Оставяме да втасва за около час. 

Разрязваме с нож на квадрати, намазваме с разбитите яйца с кисело мляко и печем в загрята фурна на 180 градуса само с долно нагряване с вентилатор, на средна скара, за около 45 минути.



След изваждане на милинките аз си ги поръсих с пудра захар. 

Имам малко отделени милинки без поливка / а само с галета.





Няма коментари: