събота, 17 февруари 2024 г.

Kaak/ уличен хляб от Ливан


Този ливански уличен хляб е много примамлив с хрупкава сусамена коричка и леко мека вътрешност. Красив, направен под формата на дамска чанта, изпечен в пещ, идеална закуска в движение. Наподобява нашенския геврек по текстура. Само че в домашни условия е доста трудно да се постигне визията на златист хляб без да се пресуши при изпичане. И все пак, мисля че добре ми се получи.

Една идея по-дебело трябваше да го разточа, тъй като на дръжките стана по-хрупкав, като солета, но това не попречи да го излапаме бързо, още докато пари.

Ето тук може да видите как се приготвя: https://www.youtube.com/watch?v=sXkX75VKDzQ&t=142s

Рецепта:

За 9 броя хляб:

* 1 кг брашно

* 1/2 ч.л. сол

* 10 г турска суха мая

* 100 г захар

* 2 чаши вода

* 1 чаша белен сусам за поръсване за поръсване


За глазура на хляба:

* 1 чаша студена вода

* 2 с.л. брашно

* 2 с.л. зехтин

* щипка сол

Смесете всички съставки в тенджера, разбъркайте с бъркалка, да се разтвори брашното във водата. сложете на котлона и загрейте сместа при непрекъснато разбъркване до получаване на каша. Дръпнете от котлона, за да не се сгъсти повече. Оставете да се охлади.


За хляба:

В купа се смесват брашното, маята, солта, захарта и сместа се разбърква. Прави се кладенче в средата, добавя се водата и се замесва меко тесто. Оставя се да втаса, докато увеличи обема си (малко повече от 1 час).

Разделя се на 9 части и всяка се разточва на кръг с диаметър 20 см и дебелина 1,5 см. С чаша /10 см диаметър/ се изрязва кръгче в единия край и тестото се маха, да се образува като чанта с дръжка. /Кръгчетата изпичаме в тавата с хляба. Стават идеални малки, хрупкави питки/

Хлебчетата се подреждат в тава за печене на разстояние едно от друго. /Изпекох хляба на 3 партиди във фурната/

Оставят се да втасат за около 30 минути. Намазват се с охладената брашняна каша и се поръсват обилно със сусам.

Пекат се на 230 градуса на второ ниво от долу нагоре във фурната /под средното ниво/ за около 7-10 минути, докато хванат загар.

Хапвайте горещи. Идеални са намазани с крема сирене и разни подправки /по нашенски с мерудия, по ливански със заатар/



Няма коментари: