събота, 17 февруари 2024 г.

Джафа кейк/ Jaffa Cakes на Мери Бери

Jaffa Cakes / Mary Berry


Направих тези любими сладки, които се водят торти, тъй като основата не е бисквита, а пандишпан и се предлагат под наименованието Jaffa Cake. 

Купешките хапвах с всякакви пълнежи, но дори не беше ми хрумвало, че може да има публикувана рецепта за тях.

Разглеждайки рецептите на Mary Berry и попадайки на тортите, реших да ги приготвя за едно предизвикателство.

В рецептата е посочен пакет желе, който се разтваря във вряла вода. Горещо препоръчвам ако ще тествате сладките да ги направите с пакет желе, като следвате инструкциите на опаковката. 

Аз си направих домашно желе, но може би трябваше повече желатин да сложа, защото при поставяне на шоколада, дори и леко охладен, той започна да топи желето и да се пързаля по него. Все пак успях да направя сладки, но си беше предизвикателство.

По рецепта се ползва обикновен шоколад, но аз използвах тъмен със 70% какао. Обичам съчетание от портокал и черен шоколад.

Рецептата е публикувана тук: https://www.bbc.co.uk/food/recipes/mary_berrys_jaffa_cakes_58695?fbclid=IwAR1OvJf5SB2u7zGkoNfS0RI9l2ztQ0TMuwuiA9pxSqt6cXa1-0VG0GujYwc


Съставки:

За желето

1 х 135 г пакет портокалово желе

150 мл вряща вода

1 малък портокал , само ситно настъргана кора

/За моето желе загрях 300 мл пресен портокалов сок със 6 супени лъжици захар и нарязани на много ситно захаросани портокалови корички, докато захарта се разтопи и леко охладих. Разтворих 5 грама желатин в 30 мл студена вода. Оставих да набъбне, след това сложих на водна баня, на умерена температура, докато се втечни. Веднага добавих към портокаловия сок и разбърках. Изсипах в плитка тава и оставих да се охлади на стайна температура, след което сложих да стегне в хладилника за 2 часа/
Ако сте се спряли на домашно желе, увеличете желатина на 10 грама!!!

За пандишпана:

несолено масло , за намазване на тавата

1 голямо яйце  /75 грама беше моето с черупката/

25 г пудра захар

25 г самонабухващо брашно , пресято /ползвах брашно за кекс/

За заливката

180 г обикновен шоколад (около 36% какао) / при мен шоколад със 70% какао/


Начин на приготвяне:

Изсипете желето в купа и залейте с вряща вода. Разбъркайте до пълното разтваряне на желето. Добавете портокаловата кора, след това изсипете в плитка тава с размери 30x20cm. Охладете в хладилника за 1 час или докато стегне.

Междувременно загрейте фурната на 180C/160C Вентилатор и намажете плитка тава с 12 дупки с масло. /Ползвах плитка тава за мъфини.

За основата разбийте заедно яйцето и захарта за 4-5 минути, докато станат бледи и пухкави, след което внимателно добавете брашното. Напълнете всяка ямка във формата за мъфини до три четвърти (около една десертна лъжица на дупка) и загладете върховете. Печете за 7-9 минути, или докато втасат добре и горната част на пандишпана изскочи при леко натискане. Оставете да изстине в тавата за няколко минути и довършете охлаждането върху решетка.

За да сглобите, начупете шоколада на парчета, след което разтопете в купа, поставена върху тиган с леко кипяща вода. Махнете купата от котлона и оставете да се охлади и леко да се сгъсти.

Обърнете желето върху лист незалепващ пергамент за печене. Изрежете 12 диска от портокаловото желе с помощта на 5 см кръгъл резец /ползвах чаша. Поставете по един диск с желе върху всеки пандишпан.

С лъжица нанесете разтопения шоколад върху дисковете желе. Като използвате върховете на зъбците на вилица или шиш, натиснете леко, за да създадете кръстосана шарка върху шоколада, след което оставете да стегне напълно. Може да се наложи да затоплите малко шоколада, ако започне да стяга, преди да сте приключили с всички торти Jaffa.

Няма коментари: