понеделник, 29 септември 2025 г.

Огретен с четири сирена


Много харесах рецептата на Приказна кухня с Ани и реших да направя сходен на нейния огретен. Правила съм и други, различни, включително с прясно мляко, сметана, яйца, но този огретен с бешамел обра овациите вкъщи.

1,5 кг картофи /сваряват се с кората, обелват се и се нарязват на дебели кръгчета/

1 ч.л. мащерка за поръсване на картофите

1 ч.л. сол

малко смлян черен пипер

10 г краве масло за намазване дъното на тавата

1 с.л. галета за поръсване на дъното на тавата


За пълнеж:

200 г настърган кашкавал

200 г натрошено краве сирене

125 г моцарела

20 г настъргано грана падано


За поръсване отгоре:

1 с.л. галета

20 г краве масло


Бешамел:

40 г краве масло + 10 мл олио

2 с.л. брашно

щипка индийско орехче и малко смлян бял или черен пипер

щипка сол

600 мл прясно мляко

В тенджерка се загряват мазнините, добавя се брашното, разбърква се енергично да се запържи и се добавя прясното мляко. Бърка се с бъркалка, да се разтвори брашното и да няма бучки. Добавят се сол, пипер и индийско орехче и бешамела се бърка на котлона, докато леко се сгъсти. Сваля се от огъня и към него се добавят 50 г настърган кашкавал и малко грана падано.

Намазва се с масло тава с размери 20х25см и се поръсва с 1 с.л. галета. Подреждат се ред картофени кръгчета, поръсват се с малко сол, пипер, и много малко мащерка, върху тях се намазва 1/2 част от бешамела и се натрошава половината сирене и се поръсва с малко от настъргания кашкавал (1/3) . Следва втори ред картофи, малко сол, пипер, мащерка, отново бешамел, останалото сирене и малко кашкавал. Трети ред картофи, последния бешамел и кашкавал и най-огоре се накъсва моцарелата на малки парченца и се поръсва останалото грана падано. Маслото се разпределя на малки бучици и се поръсва огретена с 1 с.л. галета за хрупкава коричка.

Слага се във фурната и се пече на 180 градуса до златиста коричка. При мен печенето беше около 30 минути.

Изважда се, оставя се за около 15-20 минути и след това се разрязва на порции.

Като забележка: Мащерката е силна подправка. Не прекалявайте. Сложете малко за вкус.



Няма коментари: