Много харесах рецептата на Приказна кухня с Ани и реших да направя сходен на нейния огретен. Правила съм и други, различни, включително с прясно мляко, сметана, яйца, но този огретен с бешамел обра овациите вкъщи.
1,5 кг картофи /сваряват се с кората, обелват се и се нарязват на дебели кръгчета/
1 ч.л. мащерка за поръсване на картофите
1 ч.л. сол
малко смлян черен пипер
10 г краве масло за намазване дъното на тавата
1 с.л. галета за поръсване на дъното на тавата
За пълнеж:
200 г настърган кашкавал
200 г натрошено краве сирене
125 г моцарела
20 г настъргано грана падано
За поръсване отгоре:
1 с.л. галета
20 г краве масло
Бешамел:
40 г краве масло + 10 мл олио
2 с.л. брашно
щипка индийско орехче и малко смлян бял или черен пипер
щипка сол
600 мл прясно мляко
В тенджерка се загряват мазнините, добавя се брашното, разбърква се енергично да се запържи и се добавя прясното мляко. Бърка се с бъркалка, да се разтвори брашното и да няма бучки. Добавят се сол, пипер и индийско орехче и бешамела се бърка на котлона, докато леко се сгъсти. Сваля се от огъня и към него се добавят 50 г настърган кашкавал и малко грана падано.
Намазва се с масло тава с размери 20х25см и се поръсва с 1 с.л. галета. Подреждат се ред картофени кръгчета, поръсват се с малко сол, пипер, и много малко мащерка, върху тях се намазва 1/2 част от бешамела и се натрошава половината сирене и се поръсва с малко от настъргания кашкавал (1/3) . Следва втори ред картофи, малко сол, пипер, мащерка, отново бешамел, останалото сирене и малко кашкавал. Трети ред картофи, последния бешамел и кашкавал и най-огоре се накъсва моцарелата на малки парченца и се поръсва останалото грана падано. Маслото се разпределя на малки бучици и се поръсва огретена с 1 с.л. галета за хрупкава коричка.
Слага се във фурната и се пече на 180 градуса до златиста коричка. При мен печенето беше около 30 минути.
Изважда се, оставя се за около 15-20 минути и след това се разрязва на порции.
Като забележка: Мащерката е силна подправка. Не прекалявайте. Сложете малко за вкус.
Няма коментари:
Публикуване на коментар