събота, 8 ноември 2025 г.

Пържено месо от свински бут




Месото от свински бут е сухо и малко хора го харесват. Аз обаче съм любител и нерядко си хапвам именно месо от бут, котлети, или свинско каре. За каренцата ще пиша по-нататък, но сега да споделя как бързо да си приготвим сухия свински бут за вечеря.

За да нарежете много тънко месото, в случая трябва бутът да е замразен, да се извади за час, два /зависи сезона/, една идея да се поотпусне и след това с ножа се нарязва на много тънки късчета/ представете си, че все едно режете дюнер/ Когато месото е замръзнало се реже по- лесно и бързо. Е, разбира се, не замръзнало на камък. 

В случая изпържих 1 кг свински бут, а подправките към него са:

4 с.л. лек соев сос/ ако ползвате класически сложете само 2 с.л.

2-3 с.л. олио

1 ч.л. прясно смлян черен пипер

сол на вкус/ след изпържване на месото/

 и още 2-3 с.л. олио при пържене


Нарязаното месо се поставя в купа и се смесва с 2-3 с.л. олио, 4 с.л. лек соев сос и 1 ч.л. черен пипер. Разбърква се и се оставя да постои около час. Но ако нямате време да чакате, то може да пържите веднага. След нарязване на замръзналото месо и след овкусяване, то значително бързо се отпуска. 
Загрява се уок тиган на силен огън, добавя се лъжица олио и 1/3 от месото и се пържи, като се разбърква 3-4 пъти по време на пържене, да се разделят парченцата, защото след размразяване се слепват, но от силата на огъня се разделят лесно. Месото се пържи около 5-6 минути на порция, до златисто. Така на 3 пъти изпържвате килограм месо за по 5-6 минути.

Изваждам месото в метална тенджера с капак. Поръсвам със сол, по желание малко лимонов сок, слагам капака и друсвам месото да се овкуси. Това е.

С една салата или малко ориз, картофи, си е чудесна бърза вечеря.



Няма коментари: