За палачинковото тесто:
* 2 яйца
* 250 мл прясно мляко
* 2 с.л. краве масло
* 100 г бланширана, отцедена и нарязана на ситно коприва
* щипка сол
* щипка черен пипер
* 120 г брашно
В купа се смесват всички продукти и се разбъркват с телена
бъркалка. Сместа се изсипва в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене и
намаслена с мазнина.
Блатът се пече 15 минути в загрята на 200 градуса фурна.
Изважда се и още топъл се премества с хартията върху влажна кърпа. Навива се на
руло заедно с хартията и кърпата, развива се и се оставя да се охлади. След
това внимателно се отлепва от хартията.
За плънката:
* 1 тиквичка (300 г)
* 125 г крема сирене
* 200 г заквасена сметана
* 3-4 стръка копър
* 2 с.л. леко запечен сусам
* щипка сол
* щипка черен пипер
* 2 с.л. краве масло
Тиквичката се нарязва на кубчета и се запържва до златисто в
кравето масло. Отцежда се мазнината,
оставя се да се охлади.
В купа се смесват сметаната, крема сиренето, сусам, копър,
черен пипер, сол и се добавят и тиквичките. Сместа се разбърква.
Върху стреч фолио поставяме палачинковия блат, намазваме с
пълнежа и завиваме на стегнато руло. Увиваме в стреч фолото и поставяме в
хладилник за 1 час.
Сервираме разрязано на порции с млечна майонеза.
За млечната майонеза:
* 40 мл прясно студено мляко
* 70 мл олио или зехтин
* щипка лимонена киселина
* щипка сол
* ½ к.л. чесън на прах
Всички продукти се слагат в купа и се пасират с пасатор 7-8
секунди.
2 коментара:
Чудесно е, Даре!
А това пък колко ми хареса, обожавам коприва, тиквички също, и палачинки...
Публикуване на коментар