Продукти за блата:
8 яйца
1 и 1/2 ч.ч. захар
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. какао
За сиропа:
1 и 1/2 ч.ч захар
2 и 1/2 ч.ч вода
8 яйца
1 и 1/2 ч.ч. захар
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. какао
За сиропа:
1 и 1/2 ч.ч захар
2 и 1/2 ч.ч вода
(или компот)
Украса:
500 мл. течна сметана
(ядки, шоколадови пръчици, какао...)
Украса:
500 мл. течна сметана
(ядки, шоколадови пръчици, какао...)
Осемте белтъка се разбиват със захарта на сняг, като захарта се прибавя на малки порции.
Осемте жълтъка се разбиват добре и се прибавят към белтъците.
Готовата смес се разделя на две равни части. Към първата смес се прибавя една ч.ч. брашно и се бърка внимателно с бъркалка. Към втората смес се прибавя 1/2 ч.ч. брашно и 1/2 ч.ч. какао и също се бърка с бъркалка.
Във форма за печене на торта се поставя хартия за печене и започваме от центъра като изсипваме първо една лъжица от жълтата смес, след това върху нея една лъжица от кафявата смес, после пак една от жълтата върху нея и пак една от кафявата върху нея и така докато свършат смесите.
Блатът се пече на 180-200 градуса до готовност.
Изважда се и се поставя в чиния за сервиране или върху решетка да се охлади.
Осемте жълтъка се разбиват добре и се прибавят към белтъците.
Готовата смес се разделя на две равни части. Към първата смес се прибавя една ч.ч. брашно и се бърка внимателно с бъркалка. Към втората смес се прибавя 1/2 ч.ч. брашно и 1/2 ч.ч. какао и също се бърка с бъркалка.
Във форма за печене на торта се поставя хартия за печене и започваме от центъра като изсипваме първо една лъжица от жълтата смес, след това върху нея една лъжица от кафявата смес, после пак една от жълтата върху нея и пак една от кафявата върху нея и така докато свършат смесите.
Блатът се пече на 180-200 градуса до готовност.
Изважда се и се поставя в чиния за сервиране или върху решетка да се охлади.
Сироп:1 и 1/2 ч.ч.захар се карамелизира, залива се с водата и се оставя да поври за да се сгъсти. След като изстине сиропа се залива блата. Използва се всичкия сироп, като престои няколко часа, блатът го поема.
Украсява се с разбита сметана, шоколадови пръчици, орехи или с каквото желаете.
В случая е украсена със стафиди и цвят от салвия (градински чай).
В случая е украсена със стафиди и цвят от салвия (градински чай).
3 коментара:
Чудесна е, Даре! Аз го знам като кекс зебра, но така украсен се е чиста торта! Представям си колко е вкусна директно от хладилника, хладна и сочна!Браво!
Както и да се казва определено моите хора дълго ще си мъркат името...:) от кеф!
Прелестно си я аранжирала,а за фотосите просто нямам думи,Дари!
Поздрави :)
Торта полянка бих я кръстила аз, хареса ми:)
Публикуване на коментар