петък, 26 август 2016 г.

Сладолед със смокини и канела




Продукти:
* 400 грама смокини
* 300 милилитра прясно мляко, най-добре пълномаслено
* 200 милилитра сладка сметана за разбиване (около 30% масленост)
* 6 жълтъка
* 200 грама захар 
* 1 лимон
* 1 к.л. /равна/ канела


Начин на приготвяне:
* Като начало, поставете подходяща кутия за съхранение (пластмасова, керамична или метална) във фризера.
* Изсипете половината смокини в подходяща купа или блендер и ги смачкайте равномерно или пасирайте.
* Добавете 50 грама от захарта и канелата, разбъркайте до пълно абсорбиране и оставете настрани.

* В друг съд разбийте жълтъците с остатъка от захарта до пълното ѝ разтваряне и получаването на кремообразна смес.
* В същото време, изсипете млякото и сметаната в тенджерка и загрейте леко на котлона.
* Дръпнете, добавете жълтъците и разбъркайте с дървена лъжица. Върнете обратно на слаб огън и продължете да бъркате, докато сместа леко се сгъсти.
* Махнете от котлона и добавете пюрето от смокини, настърганата месеста част на лимона и останалите смокини нарязани на ситно.
* Извадете кутията от фризера и я напълнете 3/4 от нея с получената смес. Ако остане, разпределете в друг съд. Оставете леко да изстине в хладилника, а след това прехвърлете във фризера, без да покривате съдовете.
* След 30 минути извадете, разбъркайте добре и върнете обратно.
* След още 30 минути направете същото и повторете, докато сместа не е напълно замръзнала.
* Можете да съхранявате сладоледа няколко седмици във фризера.
* Извадете около 20 минути преди консумация, за да се отпусне леко, и след това сервирайте.



1 коментар:

vesela каза...

Ама виж какво, Даре...ако са ти в повече смокините, да ти пратя адреса си...:))