За 6-8 броя кексчета:
* 100 г кисело мляко
* 100 мл прясно мляко
* 1 равна ч.л. сода
* 2 белтъка/или 1 яйце/
* 1 равна ч.л. сол
* 30 мл зехтин или олио
* 40 г белено слънчогледово семе
* 100 г сирене
* 200 г царевично брашно
Киселото и прясното мляко се смесват в дълбока купа, добавя се содата и се разбърква сместа.
Добавят се белтъците, солта, мазнината, натрошеното сирене и слънчогледа и сместа се разбърква.
Накрая се добавя царевичното брашно, разбърква се сместа и се разпределя в 6-8 формички за мъфини (в тава или силиконови форми). Слагат се по около 2 с.л. пълни във формичка. Ако се пекат директно в алуминиева тава, то формичките да се намажат с мазнина (олио или краве масло).
Кексчетата се пекат в загрята на 180 градуса фурна, с долно и горно нагряване, на средна скара за 15 минути, или в загрята на 200 градуса фурна, с долно нагряване + включен вентилатор, отново на средна скара за 15 минути. Проверяват се с клечка дали са изпечени.
2 коментара:
Здравей Даре,
исках да пробвам тези апетитни безглутеинови кексчета, но сместа е толкова гъста, че не може да се разбърка изобщо.
Според мен си написала погрешно брашното.
Хубав ден!
Леле, много, много съжалявам.
Объркано е, да. Направих 6 кексчета и исках да напиша дозата за 12. Започнала съм с 6 и накрая съм сложила брашното за 12. Дозата е наполовина царевично брашно.
Много съжалявам и благодаря за коментара. Ще поправя рецептата.
Публикуване на коментар