Днес за вечеря направих пържени кюфтенца с доматен сос и кашкавал, като идеята взаимствах от тук: kiremitte-soslu-kasarli-kofte-tarifi
Рецептата ми с доста състваки е различна, взаимствах идеята за визията, макар моето ястие изобщо да не изглежда така примамливо, снимано на изкуствено осветление.
За 18 броя кюфтета:
* 1 кг кайма (позлвах свинско смляно месо, но може да ползвате каквото обичате)
* 1 глава лук (нарязана на ситно)
* 1 скилидка чесън (нарязана на ситно)
* нарязани на ситно по 1/2 червена и зелена пиперка (чушка)
* 1 и 1/2 равни ч.л. сол (ако ползвате готова кайма, то тя ще е осолена и ще е нужно да добавите малко сол)
* 2 с.л. сумак (арабска подправка)
* 1/2 ч.л. кардамон
* 1/2 ч.л. кориандър
* 1/2 к.л. кимон
* 1/2 к.л. индийско орехче
* 1/2 к.л. лют пипер
* 1/2 ч.л. черен пипер
* 1/2 ч.л. куркума
* 5-6 стръка магданоз нарязан на ситно
* 4 равни с.л. оризово брашно (може да ползвате галета, но може и да се пропуснат, ако кюфтетата са печени)
* 2 яйца
За доматения сос:
* 3 големи буркана домати (отцедени от сока и ако не са белени се премахват ципите)
* 1 ч.л. мащерка
* 1 ч.л. риган
* 1 ч.л. равна сол
* 1 с.л. захар
* 1 дафинов лист
* 1/2 ч.л. черен пипер
* 5-6 с.л. зехтин
За запичане:
* около 100 г кашкавал
* 1-2 с.л. настърган пармезан
* нарязан на ситно магданоз за поръсване
* олио за пържене
Видимо подправките са много, ястието е пикантно :)
Месото се смила в блендер или месомелачка. Смесва се с нарязаните на ситно зеленчуци, подправките, брашното и яйцата и се омесва каймата.
Оформя се на кюфтета и се изпържват в малко мазнина от двете страни. По желание може да изпечете кюфтетата на грил тиган или във фурната.
Отцедените домати от консервите се слагат в дълбок тиган на котлона на умерена температура. На степен 5 от 9 степени, или на 3 от 6 степени. Да къкри сместа тихо.
Добавят се нарязан на ситно чесън, мащерка, риган, дафинов лист, сол, захар, черен пипер, зехтин и сместа се оставя да ври тихо, като периодично се разбърква, докато се посгъсти и поизври водата, но да не остава на сухо, защото после ястието ще се готви във фурната.
В тава се изсипва сгъстената доматена смес, върху нея се подреждат кюфтетата, ястието се слага във фурната да се готви на средна скара, на 200 градуса, за около 30-40 минути, ако фурната е била предварително загрята, или за 1 час, ако ястието е сложено в керамична тавичка и фурната не е била загрята предварително.
След като е готово се поръсва с кашкавал, пармезан, запича се за кратко и се сервира поръсено с магданоз.
1 коментар:
Апетитно!
Публикуване на коментар