сряда, 5 юни 2019 г.

Свински котлети с балсамов оцет и мармалад от кайсии




Една идея за бърза и лесна вечеря, взаимствана от  сайта https://keviniscooking.com/balsamic-apricot-pork-chops/
Не бях опитвала досега месо със сладко, мармалад, конфитюр, но пък за всяко нещо си има първи път. Вкусът е много интензивен (заради балсамовия оцет), затова подходих внимателно при сервиране, като поливах месото със сос на порции, докато налучкам за моя вкус.
Комбинацията: месо, балсамов оцет и мармалад от кайсии, ми допадна много, особено поднесена с картофено пюре, което добре пасва на ястието и омекотява ароматите.


Рецепта:
* 3 свински котлета
* сол
* черен пипер
* 2 с.л. краве масло
* 60 мл пилешки бульон
* 1/4 чаша конфитюр от кайсия (ползвах домашен мармалад от кайсии)
* 1/4 чаша балсамов оцет
* 2 с.л. дижонска горчица
* 2 скилидки чесън
* 1/2 ч.л. мащерка
* щипка лют червен пипер
* магданоз при сервиране


Фурната се загрява на 200 градуса.
Котлетите се подправят със сол и черен пипер на вкус.
В малка тенджерка на умерена  температура се комбинират пилешки бульон, балсамов оцет, конфитюр/мармалад  от кайсии, горчица, чесън, мащерка и лют пипер. Сместа се оставя да заври, след което се намалява при нужда още температурата и се оставя да къкри, докато се сгъсти (около 5 минути).
Маслото се разтопява в тиган с незалепващо покритие, който може да се ползва и във фурната  и се запичат котлетите за по 2-3 минути от страна. Ако не разполагате с такъв тиган, то след като запечатате месото в тигана прехвърлете в тавичка и сложете във фурната.
Месото се пече във фурна / загрята на 200 градуса/  за около 8-10 минути.
Готовото месо се изважда и се полива със соса. Сервира се веднага, а на интензивния вкус на соса много подхожда картофено пюре.
Аз предпочетох да не заливам месото със соса, а всеки да си добавя отгоре на вкус. Тъй като за първи път опитвах такава комбинация, за моя вкус идеално дойдоха по 2 с.л. от соса върху месото.
Добавила съм и 2-3 нарязани гъби към месото, когато го сложих да се пече във фурната.
Времето за готвене на котлетите може да варира в зависимост от дебелината им.




1 коментар:

Сончето каза...

Ах, Дари, поредното изкушение! Аз обожавам месо със сладък привкус. Записано, ще се пробва обезателно! Благодаря за рецептата! Целувки!