сряда, 18 септември 2019 г.

Кенийски кебап/ Kenyan kebab


... или иначе казано - кенийски кебапчета :)


Реално, това са едни двойно панирани кюфтета, но с нетипични подправки за нашата кухня.
Рецептите и тук варират, и най-вече при подправките. Кебапчетата може да се направят от агнешко, пилеко, телешко, а по нашенски и от свинско месо.
Пържат се в маслена баня, което да си призная не спазих, а пържих в по-малко мазнина, по-продължително време.
Ето примерна рецепта: Кенийски кебап
Разбира се, по име може да намерите още предложения.
Какво сложих аз в моите кебапчета:

Kenyan kebab



* 500 г смляно свинско месо от плешка
* 1 глава червен лук
* 2 скилидки чесън
* малко прясен джинджифил, нарязан на ситно (около 1 ч.л.)
* 2 с.л. зехтин

* 1 ч.л. сол
* 1/2 ч.л. черен пипер
* 1/2 ч.л. червен пипер
* 1/2 к.л. кимион
* щипка кардамон
* щипка канела
* щипка смлян карамфил
* 1 к.л. къри
* 1/2 ч.л. смлян кориандър
* щипка куркума
* щипка лют пипер

/Ако имате подправка за шаварма - Шаварма може да сложите 1 лъжичка от нея + сол, малко къри, вместо целия букет подправки, или да сложите 1 лъжичка гарам масала.

* 1/2 връзка нарязани на ситно пресни листа кориандър /които аз замених с магданоз/
* 2 цели яйца за панировката
* микс от брашно и галета за овалване на кебапчетата
* олио за пържене


В тиган се загрява зехтинът и се задушават за кратко нарязаните на ситно лук, чесън и джинджифил.
Сместа се изсипва при смляната кайма. Добавят се подправките и нарязаният на ситно кориандър/магданоз и каймата се омесва. Може да престои няколко часа, да поеме ароматите.
Оформят се 9-10 кебапчета/кюфтета, като на снимките. Овалват се в смес от брашно с галета и се подготвят за пържене.
Разбиват се яйцата с телена бъркалка.
Загрява се олио в дълбок съд. Всяко кебапче се потапя в яйце и се пържи в маслена баня, на умерен огън, около 5 минути, или докато се зачервят леко. Изваждат се върху кухненска хартия, малко да се отцедят и отново се потапят в яйце и се слагат в сгорещеното олио, като този път се пържат до готовност. При мен още 10 минути, като периодично ги завъртах.
Важно е да не се пържи на много силен огън, защото отвън ще прегорят, а вътре ще останат сурови. Може да пробват едно, като отрежете, да видите дали е сготвено достатъчно.

Сервирате с каквото желаете. В моя случай с резени домати, лук и пържени картофи.



6 коментара:

Сончето каза...

Макар вече да записах рецептата, не мога да изпусна удоволствието да прочета отново и отново и да се насладя на този снимков разкош! Прекрасни са, Дари! Целувки!

Батето М каза...

Даре, вчера ме заинтригува с тоз ми ти кенийски кебап. Много е интересно като техника. Като гледох подправките, продават едни арабски за месо с почти същите съставки и ще ги ползвам. А това с двойното паниране ме грабна направо. Правил съм преди доста време панирани кюфтета - ама оваляни в панировка (яйце, бира, брашно и подправки и настърган кашкавал). ама то е от времето на старите тефтери - преди 10-а години. Сега ще ги направя по твоя начин, за което голямо Благодаря за идеята.

Батето М каза...

Даре, още като видях кенийския кебап, ти пуснах коментар, но явно не си го харесала, щом го няма. Само исках да ти кажа, че тази технология за двойното паниране на кюфтета е много интересна и си заслужава да се пробва по този начин. Правил съм нещо подобно преди много години като ги панирах в нещо като пата фри - яйца, бира и брашно, но не ми харесаха. А този вариант ми допадна.
Поздрави!

Kokona каза...

Тук са коментарите, Бате, не съм влизала м блога, та сега ги видях.
С панировката искат повече пържене, да не останат сурови, но като цяло ми допаднаха. Малко по-интересен вкус имат с тези подправки.

Екатерина каза...

Първите снимки ги преглътнах някак си, ама последната ме довърши. Чудесия! Поздрави, Даре!

Kokona каза...

Благодаря, Кате 😊