петък, 4 октомври 2019 г.

Менемен/ Menemen - Миш-маш по турски



Видях ястието на снимка, публикувана от братовчедка ми, която е на почивка в Истанбул. Сподели като съдържание, че е пържени в масло чушки/пиперки, домати, разбъркани с яйца и кашкавал. Ястието беше сервирано в глинен съд и реших че е запечено във фурна, а така и изглеждаше, та го сложих и аз там, да се разтопи кашкавалът.
Потърсих в YouTube и в други сайтове рецепти, попаднах на различни. Имаше и като нашия миш-маш с лук и сирене, но с добавено домати, имаше и такъв, в който яйцата се сготвят без да се бъркат, имаше и този с кашкавал, който си харесах на снимката. Ето тук може да видите: https://www.youtube.com/watch?v=A5062DT3-2I


Menemen



Продуктите са на око, но ще споделя какви количества сложих аз за 3 порции:

* 50 г краве масло
* 3-4 червени пиперки
* 3- 4 зелени пиперки
* 500 г обелени домати
* 8 яйца
* 180 г кашкавал
* сол на вкус
* черен пипер
* 1 ч.л. червен пипер
* 2 с.л. зехтин


Маслото се загрява в дълбок тиган. Добавят се нарязаните пиперки на ситно и се запържват, докато омекнат. Добавят се доматите и сместа се подправя със сол и пипер и се оставя да къкри на тихо за около 10 минути. Накрая се чукват яйцата, разбъркват се и се запържват 3-4 минути. Сместа се прехвърля в тавичка, добавя се кашкавал нарязан на кубчета, поръсва се с червен пипер и зехтин и ястието се готви във фурната за около 10-15 минути, или докато кашкавалът се разтопи, без да се запича.

Сервираме с топли питки, плосък хляб, или кой както желае.


Предизвикателство е да снимаш на тъмно, а тепърва започват мрачните дни, но все пак показвам ястието, в компанията на вкусни питки със смляно месо, които правя вече няколко пъти - arayes, като този път заложих на различен вид питки, чиято рецепта може да видите тук: Меки хлебчета
Пълнежът за тях е от смляно свинско и телешко месо с подправки на вкус. В моя случай: чубрица, сол, черен пипер, червен пипер, лют пипер, сумак, кимион, индийско орехче. Пълнят се питките с по 1 с.л. пълна от сместа и се пекат в обилно намазан грил тиган със зехтин от всички страни. Сервират се с млечно майонезен сос.






И понеже търсейки рецепти преди време за Искендер кебап попаднах на няколко публикации, в които гости на различни заведения споделяха, че им сервирали кебапа с гроздов сок, то за разкош и пълно удоволствие, към днешната вечеря си направих и аз гроздов сок от 800 г тъмно, вкусно и сочно грозде, 200 г захар и 1 литър вода. Кипнах сместа на котлона и оставих да поври десетина минути, прецедих хубаво, охладих и се насладих на вкусна вечеря с гроздов сок.




2 коментара:

vesela каза...

Майчице...

Анонимен каза...

Звучи вкусно.Ще пробваме