петък, 25 февруари 2022 г.

Гръцка млечна баница "Бугаца"/ Bougatsa (Μπουγάτσα)


Много нежна, вкусна и ароматна баница. Не очаквах да ми хареса толкова, признавам си, тъй като си падам повече по солените варианти на баница и то предимно със сирене.

Тази баница обаче ме завладя. Може би защото ми напомня на сладкиша "Наполеон" на вкус. 

Варианти има различни. Добавят се различни аромати, ползват се различни кори- от домашно разточени, кори от бутер тесто, до фини точени кори. Пълнежът е от млечен крем с грис, до просто млечен сладкарски крем, направен с нишесте и яйца, като в някои рецепти се използват цели яйца, а в други само жълтък.

За рецептата използвах любимото ми пълномаслено прясно фермерско мляко, което купувам от млекомат в магазин "Натурал" в гр. Каварна, за който писах в предната публикация. Споделяла съм, че сварявам млякото, оставям да се охлади, събирам каймака и с него приготвям различни тестени печива, които стават много пухкави и вкусни. Имам някои рецепти и в блога с каймак.

За първи път използвах био кори за баница, ръчно точени, на "Хармоника" и съм предоволна от получения резултат. Корите са много фини и десертът с тях стана много въздушен и вкусен. По рецепта трябваше да използвам 400 г кори, но моята тава е по-плитка и е с големина 32х22 см и 7 см висока, а корите бяха фини и много дълги, затова разделих на две и ползвах половината кори. Ако искате баницата да е още по-плътна и висока, то ползвайте малко по-висока тава, за да може да събере корите.

Всички продукти за баницата са от магазин "Натурал" (био яйца, био краве масло, фермерско мляко, био кори за баница, био пудра тръстикова захар) и могат да се поръчат и онлайн, с доставка с куриерска фирма, ако не разполагате с време, но искате да опитате. Признавам си, за първи път опитвам някои от тези продукти, но наистина, макар и по-скъпи от масово предлагани продукти, струват си парите, а и вкусът е съвсем различен.

Виждам че собственичката на магазина се е постарала да подбере от продуктите, било то козметичен или хранителен, освен био вариант , да има и качествена по-достъпна алтернатива.

Такъв е и грисът в рецептата.

Вероятно затова слоганът на онлайн версията на магазина е „За всяка кошница. Подбрано със сърце“.  

Линк към онлайн магазина: www.magazinnatural.bg
Facebook: https://www.facebook.com/magazin.natural
Instagram: @magazin_natural_kavarna

А сега рецептата за "Бугаца".

Гръцка млечна баница "Бугаца"/ Bougatsa (Μπουγάτσα)


Рецепта:

* 1 пакет кори за баница (400 г)-  виж по-горе, писала съм за количеството на корите и размера на тавата. Ако ползвате тава като моята, може да намалите корите наполовина.

* 250 г краве масло

* 1 литър прясно мляко

* 4 жълтъка 

* 140 г пшеничен грис

* 200 г пудра захар (може и кристална)

* 1 ч.л. ванилова есенция (ако имате шушулка ванилия ще е още по-вкусно)

* 1/2 ч.л. канела

* настъргана кора от 1 лимон

* още малко пудра захар за поръсване




Приготвяне:

Крем: Млякото се загрява на слаб котлон, да е топличко, но не горещо. Разтваря се в него пудрата захар. 100 г от кравето масло се разтопява на слаб котлон. Прибавя се гриса и се разбърква енергично с дървена лъжица. Маха се от котлона, добавя се на струйка прясното мляко, като се разбърква с телена бъркалка. Връща се сместа на котлона и се бърка енергично на умерен огън, докато се сгъсти. Не се получава много гъст крем, така че, ако ви се види рядко, не добавяйте нищо повече. (отнема около 10 минути приготвяне на крема).

След като се махне от котлона, към крема се добавят лимоновата кора и ванилията. Разбърква се и се покрива със свежо фолио. Оставя се да се охлади малко (около 30 минути). Към все още топлия крем се добавят жълтъците и енергично се разбърква и се оставя вече напълно да се охлади.

Разтопява се останалото масло.

Правоъгълна тава (моята е 32х22 см) се намазва с разтопено масло. Слага се една кора, намазва се с масло. Върху нея се поставя втора кора и се намазва с масло, и така, докато подредите 7-8 кори. В средата се разпределя охладения крем с грис. Върху него се подреждат останалите 7 кори, като най-отгоре се намазва с разтопено краве масло.

Баницата се пече около 40 минути на 180 градуса, в предварително загрята фурна, на средна скара, като се внимава да не прегори отгоре. Аз предпочитам да пека на функция долно нагряване с вентилатор и температура 180 градуса. Така не се притеснявам, че може да прегорят печивата.

Ако ползвате керамична тавичка като мен, която трябва да се сложи в студена фурна - няма проблем. Просто добавете още 15-20 минути към печенето.

Готовата баница се оставя да се охлади и се поръсва с пудра захар и канела. 


Аз издържах само 30 минути и вече я опитах. Такъв прекрасен вкус се носеше от нея, че не издържах. Нямах проблем с разрязването, кремът, макар и горещ, беше стабилен и извадих нормално парче.

Може да направите индивидуални банички с крем, като ги затворите на плик и последващо завиете на рулце. Също се получава красиво. За всяка баничка ще ви трябват по две фини кори.

Ами това е. Надявам се да ви е харесала рецептата и да опитате :) 


Забележка:

В много от рецептите се използват цели яйца в крема. Не съм приготвяла с цели яйца, но в някои публикации прочетох, че на някои хора не им допада особено яйчния вкус и предпочитат да правят баницата с млечен крем без яйца, а с нишесте, или само с грис и аромати. С жълтъци беше чудесна, нежна и вкусна баница.






3 коментара:

Dani каза...

Баницата е чудесна :)
Само един път опитах от тези кори и бяха чудесни, но трудно ги намирам.
Обикновено правя крема с цели яйца и ни харесва.
Ще опитам рецептата на всяка цена :)

vesela каза...

Убийствени снимки!

Kokona каза...

Благодаря Дани и Веси :)