вторник, 22 февруари 2022 г.

Ливански кофта кебап/ Lebanese kofta kebab



Мнозина от вас знаят за слабостта ми към кебапите и близкоизточната кухня. Е, не само месо обичам да готвя и ям, но определено то винаги е на дневен ред, тъй като вкъщи ден без месо няма.

От обикновена пържолка на скара, барбекю и тиган, до по-връткави ястия, с които да се развъртя малко в кухнята, когато ми дойде музата и да опитаме нещо по-различно от чуждестранните кухни.

В любимите ми близкоизточни рецепти се консумира предимно агнешко, телешко и пилешко месо, и си имам любими местенца, от които да се снабдявам с хубаво месо отгледано в нашия добруджански край. Четящите блога знаят, че си имаме село и често споделям снимки на ястия от там. Познават ме само по снимките къде съм в момента, дали в града или на село.

Когато съм на село- месцето, а и много други продукти за кулинарното ми хоби- намирам в един много готин магазин в гр.Каварна. Писала съм за него, споменавала съм и в групи, тъй като от там постоянно купувам и прясно мляко от млекомат, от което отделям каймак и приготвям много от печивата в блога. Магазинът не е много голям, но вътре е като един малък рай. Когато вляза и ставам разногледа и искам да си купя всичко. Всичко, каквото ми е трябвало досега за дадена рецепта, и не така масово намиращо се във всички магазини, намирам там. Просто не обикалям за покупки. Знам че там има всичко. Това е голямо удобство. Магазинът се казва "Натурал", намира се в гр. Каварна, на централно място, което всеки преминаващ Каварна няма как да пропусне. Момичетата са много приятни, усмихнати и жужащи пчелички и винаги отзивчиви.

В магазина може да намерите много био, безмлечни, веган продукти, много натурални продукти, подкрепят малки производители, които произвеждат чисти натурални продукти и предлагат и такива в магазина. Буквално може да се намери от пиле мляко. Собствениците имат кравеферма в с. Вранино, градини за отглеждане на плодове и зеленчуци, предлагат и ядки, а сега направиха и онлайн магазин, за да достигнат още по-лесно до хората. Портфолиото на физическия магазин включва всички необходими храни, богат  щанд с козметика и разнообразие от аксесоари, изработени съобразно  правилото за устойчива природа, а в онлайн магазина някои продукти, поради трудна логистика /сладолед/, не присъстват.

Помислили са и за доставката (с куриер) на продуктите, да достигнат до вас с качеството предлагано във физическия магазин, ако нямате възможност да посетите последния, а и в пандемично време много хора предпочитат да пазаруват онлайн.

Месцето за днешния кебап е от тяхното фермерско телешко месо. Отглеждат основно млекодайни крави, но до колко за собствена консумация за голямото им семейство, до колко за своите взискателни клиенти, във фермата щъкат и няколко месодайни животинчета от породата Блек Ангъс. Отглеждането им не е цел и на всяка цена, само по няколко бройки годишно. Вкусен и чист продукт, гарантиращ отличен резултат при приготвяне.

Оставям ви линк към онлайн магазина тук: https://magazinnatural.bg/

Facebook Магазин "Натурал"

Instagram- magazin_natural_kavarna




А сега към рецептата. Както споменах по-горе, ден за кебап е. Поредният в блога. Този път предложението ще е за лесен ливански кофта кебап с телешко месо, който може да приготвите бързо в делничен ден. Нужно ви е хубаво смляно телешко месо, букет подправки типични за близкоизточната кухня, малко зеленчук за гарнитура и плосък арабски хляб, с който да завършите ястието. Може да си хапнете месцето и с Лаваш. Добавяте някакъв сос на вкус, може млечно чеснов, може дори дзадзики, малко хумус, или малко тахан. Както ви хареса. Може да хапнете кофта кебапа и с гарнитура ориз.

Аз ще заложа на млечно-чеснов сос, лаваш и малко зеленчуци. Като казах букет подправки, в различните рецепти варират. Някои ползват основни подправки като кимион, кардамон, кориандър, черен пипер, лют пипер, други добавят сумак, самардала, бахар, кайенски пипер, индийско орехче, канела, трети ползват готов микс, като гарам масала и добавят още някои неща. Въпрос на вкус. Има и арабски готови миксове- 7 подправки, включващи карамфил, индийско орехче, черен пипер, бахар, кимион, кардамон и канела. При овкусяване на каймата добавят и лук, чесън, магданоз, някои добавят и филийка хляб. Следва миксът подправки, всичко се обърква хубаво и даже не е лошо да престои час, два, да се споят съставките.
Количеството използвани подправки е пак на вкус. Някои обичат да се загатва близкоизточния вкус, но да преобладава вкуса на месцето, а други харесват месото с много силен екзотичен вкус. Старая се умерено да подправям и да не е в двете крайности.

Ливански кофта кебап/ Lebanese kofta kebab



Рецепта:

* 1 кг телешко смляно месо (моето е от телешки врат)

* 1 глава лук

* 2 скилидки чесън

* 1/2 връзка магданоз

* 1 с.л. микс арабски подправки (примерно този, за ливанска телешка шаварма- тук (или 1 с.л. гарам масала). Ако добавите гарам масала, добавете и 1/2 ч.л. червен пипер, 1/4 ч.л. лют червен пипер, 1/2 ч.л. черен пипер, щипка индийско орехче и 1 розичка смлян карамфил. Също може да се добавят чесън на прах и куркума. В някои миксове има повече, или по-малко подправки. Четете съдържанието. Ако не обичате някоя подправка, просто я пропуснете.




Приготвяне:

В робот се поставят обелените и почистени чесън и лук и половината връзка магданоз. Сместа се смила и последващо се добавя към смляното месо. Добавят се подправките и се омесва хубаво каймата.

Дървени шишчета се накисват във вода и се оставят да престоят около час.

Изваждат се и около всяко се оформя месото, като се притиска с ръце, на издължени кебапчета, или на по-малки такива. Не трупайте много месо. Трябва да успее да се задържи на шишчето и да не пада.

Загрява се грил тиган с незалепващо покритие, намазва се с мазнина и когато започне да цвърчи се подреждат шишчетата с месо за печене. Печете по около 4-5 минути от всяка страна. 

Шишчетата може да изпечете и във фурна, като е хубаво да ги наредите в тава покрита с хартия за печене.

Сервирайте с плосък хляб, или лаваш. Добавете млечно-чеснов сос, дзадзики, хумус, тахан... каквото ви харесва. Шайби нарязан лук, домат, краставица, или нарязано прясно зеле. Може да сервирате и с ориз.

Вкусно е! Лесно е! Идеално е за бърза вечеря.

Може да си овкусите по-рано месцето, да оформите шишчетата и да чакат за вечеря само да ги изпечете. Нарязвате зеленчук, добавяте сосче, готов лаваш и готово.

Това е моето предложение, а следващата рецепта ще е за нещо сладко, креместо, вкусно, с кори за баница и ще има много млечен крем ;)











1 коментар:

Maria каза...

Супер изглеждат. Записвам си рецептата и само да се затопли, паля скарата!
Прегръдка!